На сесії ПАРЄ відбулися обговорення подальшого розвитку українського Суспільного мовлення

На сесії ПАРЄ відбулися обговорення подальшого розвитку українського Суспільного мовлення

28 січ. 2019

24 січня у Парламентській асамблеї Ради Європи у Страсбурзі відбулися два заходи, присвячені питанням європейських суспільних мовників. У них взяла участь і делегація від українського Суспільного.

До складу делегації увійшли керівники ПАТ "НСТУ": голова Наглядової ради Тетяна Лебедєва, секретар Наглядової ради Вадим Міський, члени правління Інна Гребенюк та Родіон Никоненко; представник профільного комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики Григорій Шверк, а також заступник Міністра фінансів України Юрій Джигир та консультант Ради Європи (Україна) Віктор Мазярчук.

У комітеті ПАРЄ з питань культури, науки, освіти та медіа відбулися дебати "Період трансформації суспільних медіа: виклики та варіанти рішень". Організатори  Рада Європи спільно з Європейською мовною спілкою. На події були присутні Генеральний доповідач з питань свободи медіа та безпеки журналістів Лорд Джордж Фулкес, Директор Директорату інформаційного суспільства і протидії злочинності РЄ Ян Кляйсен, Генеральний директор Словенського суспільного мовника Марко Філлі, Генеральна директорка Литовського суспільного мовника Моніка Гарбачаускайте-Будрієне та Радка Бетчева з Європейської мовної спілки.

Модерував дебати Борис Бергант, колишній віце-президент Європейської мовної спілки. На зустрічі розглянули й обговорили приклади розвитку суспільних мовників у Східній Європі. Про досвід реформування Суспільного мовника України присутнім розповів секретар Наглядової Ради Вадим Міський.

Цього ж дня українська делегація заслухала звіт експертів Ради Європи щодо фінансування ПАТ "НСТУ", підготовлений на запит Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

На презентації звіту розглянули дві моделі посилення захищеності належного фінансування Суспільного мовлення.

Учасники обговорення нагадали, що одним з принципів діяльності суспільного мовника є його належне фінансування. Водночас наголосили, що неналежне фінансування українського суспільного мовника від самого початку його діяльності є абсолютно неприйнятним, оскільки не виконується вимога Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення України", яка визначає розмір бюджету. Експерти Ради Європи звернули увагу, що однією з причин неналежного фінансування є відсутність політичної волі на це.

Як зазначив секретар Наглядової ради Суспільного Вадим Міський, детальний глибокий аналіз системи фінансування, підготовлений Радою Європи, довів, що запропонована Наглядовою радою ПАТ "НСТУ" нова модель фінансування є не тільки реалістичною, а й оптимальним рішенням для забезпечення сталості фінансування Суспільного мовлення.

"Сьогодні у питанні фінансування українського Суспільного мовлення не виконується стандарт Ради Європи, що передбачає обов’язок держав-членів запровадити належні, захищені та прозорі механізми фінансування, які гарантуватимуть Суспільним мовникам засоби, необхідні для виконання їхньої місії. Розраховуємо на конструктивну співпрацю з урядом та парламентом для якнайшвидшого виконання цього європейського стандарту" зазначив Вадим Міський.

За словами членкині правління Суспільного мовника Інни Гребенюк, проблема неналежного фінансування суспільних медіа існує в багатьох країнах, проте важливо розуміти, що для українського Суспільного це питання дуже критичне, адже НСТУ зараз на етапі реформування.

"НСТУ стоїть на останньому місці за обсягом фінансування на душу населення серед усіх суспільних мовників Європи. Бюджет суспільного мовника Чехії більший в 10 разів, Хорватії та Румунії - в 6 разів. Менше за нас в Європі отримують тільки маленькі країни, такі як Кіпр, Мальта, Молдова. Тому навіть за умови виконання Закону про Суспільне, питання належного фінансування не вирішується. Інше питання - це політична воля і розуміння нашими політичними елітами інституційної важливості Суспільного мовника в країні, усвідомлення цінностей Суспільного, його значення для розвитку демократичного суспільства" сказала Інна Гребенюк.

Член правління НСТУ Родіон Никоненко наголосив:

"Експерти Ради Європи підготували дійсно якісний звіт і його обговорення на такому високому рівні ще раз приверне увагу українських політиків до необхідності виконувати прийняті закони. Правління НСТУ робить все можливе для забезпечення належного фінансування компанії, але допомога європейських партнерів нам вкрай необхідна".


Нагадаємо, Закон "Про Державний бюджет України на 2019 рік" на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України передбачає 1 млрд 5 млн 100 гривень замість 1 млрд 816 млн, як це належить за законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України", таким чином український Суспільний мовник залишається вкотре недофінансованим.