Вирішувати конфлікти в конструктивній дискусії — мета

Вирішувати конфлікти в конструктивній дискусії — мета "Дебатів" на Суспільному

26 лют. 2019

26 лютого о 21:00 стартує новий суспільно-політичний проект у регіональних філіях Суспільного — "Дебати". Суспільно-політичне ток-шоу виходитиме в ефір щовівторка о 19:20 на телеканалах "Центральний канал", UA: ЛЬВІВ, UA: ХАРКІВ, "51 канал" (Дніпро), "Запоріжжя" та "Миколаїв". Час виходу 26 лютого інший через спецпроект на Суспільному до Дня кримського спротиву російській окупації.

Метою проекту є прищеплення культури дебатів — уміння вирішувати конфлікти в конструктивній дискусії, аргументовано доносити власну позицію. Регіональні "Дебати" виходять на Суспільному за підтримки посольства США.

"У "Дебатах" ми пропонуємо вчитися вирішувати конфлікти в суспільстві через пошук аргументів, пояснення своєї позиції. Такої культури цивілізованої дискусії дуже не вистачає в українському суспільстві, — розповіла керівниця проекту Олеся Кос. — Тому важливою частиною в цій програмі є попередня підготовка сторін: пояснення формату класичних дебатів".

Дебати навчають аргументовано захищати свою думку, чути опонента й аналізувати ситуацію. Для глядача — це можливість досконаліше розібратися в питанні. Теми програм та спікерів команда проекту обирає за критеріями суспільної важливості.

"У студії дебатів ми даємо можливість висловити позицію представникам обох сторін, щоб глядачі побачили цілісну картину. Ми не знаємо, чи опонентам вдасться знайти консенсус у дискусії. Проте сподіваємося, що така відверта публічна аргументована розмова стане першим кроком до цього", — каже редактор проекту на UA: ЛЬВІВ Тарас Базюк.

"У "Дебатах" ми не нав’язуємо якийсь конкретний погляд на суперечливе питання, ми даємо майданчик для діалогу опонентів за участі, нехай і заочної, третьої сторони — глядачів. Ми закликаємо наших потенційних гостей — громадських активістів, лідерів думок, представників влади — обстоювати свої переконання раціонально й аргументовано. Дебати — це різні погляди на важливі та болючі проблеми. І головне — глядачі мають можливість долучитися до обговорення, поставивши власне запитання спікерам", — додає ведучий проекту на UA: ХАРКІВ Олексій Печій.

"Це дає можливість побачити проблему з різних сторін, а не однобоко. Ми не можемо поставити за мету передачі, аби сторони знайшли консенсус у суперечці, але принаймні — щоб озвучили всі факти та аргументи опонентів. Дуже часто вже це знімає соціальне напруження й може стати першим кроком до порозуміння", — зазначає генпродюсерка регіонального мовлення Марія Фрей.

У цьому проекті особливо важлива роль модератора, який має стежити за обговоренням і вчасно повертати дискусію в конструктивне русло. Допомагає в цьому чіткий регламент, коли для аргументів кожної зі сторін надано однаковий час. Опоненти перебувають в однакових умовах.

"Завдання ведучого — тримати спікерів у межах теми розмови, у жодному разі не мирити й не сварити їх між собою. Ми хочемо допомогти опонентам почути одне одного, а глядачам для "роздумів на тему" подати аргументи, а не лише емоції", — розповідає ведуча проекту на UA: ЛЬВІВ Ірина Сандуляк.

Завдяки грантовій підтримці посольства США у межах цього проекту філії одержали сучасну техніку, обладнали нові студії.

"На Суспільне Дніпра завезли чотири роботизовані камери, що знімають у Full HD. Суттєво поліпшилася якість картинки. До того ж у нас з’явилися нові сучасні декорації. І тепер ми цей майданчик зробимо мультифункційним. Завдяки тому, що легко змінюється підсвітка та складові декорації, ми зможемо за кілька хвилин трансформувати студію "Дебатів" для новин та "Теми дня", — зазначає продюсерка Суспільного мовника Дніпра Оксана Цибуля.

Дивіться щовівторка на регіональних телеканалах Суспільного "Центральний канал", UA: ЛЬВІВ, UA: ХАРКІВ, "51 канал" (Дніпро), "Запоріжжя" та "Миколаїв", а також онлайн на сторінках філій у Youtube і Facebook.