На UA: ЗАКАРПАТТЯ вийшов спецпроект до 80-річчя проголошення Карпатської України

На UA: ЗАКАРПАТТЯ вийшов спецпроект до 80-річчя проголошення Карпатської України

18 бер. 2019

Команда Суспільного Закарпаття підготувала відеоролики про історичне значення Карпатської України. 15-го, 16-го та 17-го березня їх транслювали в ефірі телеканалу, а також на Facebook-сторінці філії.

80 років тому, у ніч з 14 на 15 березня 1939-го, було проголошено самостійну Карпатську Україну. Її президентом став Августин Волошин. Сучасні науковці, освітяни, пластуни та історики пояснили, чому це відбулося на Закарпатті, розповіли про передумови та наслідки створення Карпатської України. А також — чому важливо й далі досліджувати цю сторінку української історії.

"Періодичні видання майже всього світу звертали увагу на події, які відбувалися тоді на південних схилах Карпатських гір. Також збереглися матеріали з архівів Центральної Європи [...] У контексті нинішньої російсько-української війни цей історичний період може послужити певним дидактичним прикладом для майбутніх поколінь. Надзвичайно важливо давати цю інформацію молодим українцям”, — переконаний історик Павло Худіш.

"Події 1939 року мають дуже часто контроверсійний вигляд, проте коли говоримо про створення Карпатської України, то мусимо визнати, що цей процес історично зумовлений [...]  На Закарпатті сформувалася велика когорта світської та церковної інтелігенції [...] Це свідчить про дорослість, здатність ухвалювати рішення та робити кроки, — розповів Михайло Приймич, доктор мистецтвознавства.

"Дуже велику роль у цих подіях відіграла також церква. Очолив Карпатську Україну Августин Волошин, який був ще й греко-католицьким священиком [...] У нинішній період нашої держави дуже важливо, аби кожен був не лише чесним громадянином, а й добрим християнином”, — зазначив Іштван Удут, керівник Ужгородського міського осередку ПЛАСТ.

"Геройство воїнів Карпатськї Січі дуже актуальне для сьогодення, бо по суті нині Україна перебуває у військовому конфлікті з Росією. Сьогодні, як і в 1939 році, гинуть люди", — зауважив академік НАНУ Микола Мушинка.

"Феномен Карпатської України ще чекає на своїх дослідників, оскільки це унікальне явище [...] Про це треба пам’ятати, говорити й досліджувати. Інакше України незалежної ми збудувати не зможемо", — зазначив директор Ужгородської ЗОШ №2 Ярослав Кирлик у відеоролику UA: ЗАКАРПАТТЯ.

Більше відео — на сторінці UA: ЗАКАРПАТТЯ у Facebook. Загалом спецпроект одержав схвальні відгуки від користувачів мережі.

Окрім того, 15 березня на телеканалі Суспільного в Закарпатті вийшла "Тема дня: Ужгород" про значення подій 80-річної давності для сучасності.

Нагадаємо, нещодавно телеканал UA: ЗАКАРПАТТЯ оновив студію денних новин.