UA: ЗАКАРПАТТЯ покаже спецпроект Суспільного до п’ятої річниці початку оборони Донецького аеропорту

UA: ЗАКАРПАТТЯ покаже спецпроект Суспільного до п’ятої річниці початку оборони Донецького аеропорту

23 тра. 2019

Цієї неділі, 26 травня, Суспільний мовник підготував спецпроект до п’ятої річниці початку оборони Донецького аеропорту. Спецпроект складається з двох частин: документального фільму власного виробництва "Аеропорт. Неповернення" та інтерв’ю з "кіборгами" – оборонцями Донецького аеропорту. 

Фільм "Аеропорт. Неповернення" зняла журналістка Суспільного та режисерка-документалістка Сніжана Потапчук, яка з 2014 року фільмує події на сході України просто під час бойових дій. У 2016 році вона отримала орден “Народний Герой України” як військова журналістка.* 

Документальний фільм найбільшою мірою складається з реальної відеохроніки, знятої під час оборони Донецького аеропорту, та розповідей військових, які його захищали – від самого початку й протягом усіх 242-х днів жорсткого протистояння. У фільмі знялися в. о. міністра оборони в травні 2014 року Михайло Коваль, герой України танкіст Євген Меживікін, спецпризначенці Сил Спеціальних операцій на псевдо "Турист" і "Редут", які на час штурму керували обороною Донецького аеропорту, командир розвідгрупи 72-ї ОМБр Тимофій "Вернигора", мінометник Андрій Моруга та мешканка міста Донецька, розвідниця-доброволиця Лілія "Сова".

"Я дуже щаслива, що такий фільм з’явиться в ефірі. Він не дає нам забути про "чорну весну" 2014-го. І я вважаю, що українцям важливо рефлексувати на тему цих подій, хоча вони відбулися не так уже й давно. І про це варто говорити, – зазначає виконавча продюсерка Суспільного Катерина Феленюк. – Чесно кажучи, фільм не надто простий для сприйняття й побудований не за стандартними телевізійними канонами. З художнього погляду деякі кадри можуть здатися браком: коли хтось біжить, щось падає, обвалюється або під час стрілянини нерівно виставлений кадр. Але ж насправді це не постановочне відео, а зняте "тут і зараз", коли режисер - не сторонній споглядач, а проживає страшні події одночасно зі своїми героями. Саме це і є справжня документалістика!"

Друга частина спецпроекту – це розповіді бійців-"кіборгів", які передують фільму та завершують його. Команда Суспільного записала інтерв’ю із чотирма "кіборгами", які були безпосередніми учасниками подій. Для розмови з військовими запросили відомого журналіста Андрія Куликова.

"Він ставив дуже витончені запитання, щоб майстерно пов’язати між собою події й сенси. Андрій був не просто інтерв’ювером, який намагається дізнатися про минуле – він співпереживав та проживав історії разом із героями. І я сподіваюся, що це співпереживання передасться через екран і глядачам, – розповідає про роботу журналіста виконавча продюсерка Суспільного Катерина Феленюк. – Найголовнішим відкриттям для мене було те, що всі "кіборги” дійшли висновку, що все було недарма. І всі наші герої зізналися: мріють, що повернуться в Донецький аеропорт знову та побачать його відбудованим, гарним, українським”.

Спецпроект Суспільного до п’ятої річниці початку оборони Донецького аеропорту вийде в ефірі суспільних телеканалів 26 травня – о 19:30 на UA: ПЕРШИЙ та UA: ЗАКАРПАТТЯ, о 21:30 на UA: КУЛЬТУРА та о 21:45 на UA: КРИМ.

 

*Орден "Народний Герой України" – це українська недержавна нагорода, яка вручається громадянам України та іноземних держав за видатні заслуги в обороні незалежності України та волонтерську допомогу Збройним силам.