Журналістці Суспільного Сімоні Нестеренко-Шатро вручили орден княгині Ольги III ступеня

Журналістці Суспільного Сімоні Нестеренко-Шатро вручили орден княгині Ольги III ступеня

7 гру. 2023

6 грудня журналістці Координаційного центру мовлення національних спільнот Суспільного Сімоні Нестеренко-Шатро вручили орден княгині Ольги ІІІ ступеня. Також державні нагороди України, відповідно до Указу Президента України №316/2023 від 6 червня 2023 року, отримали кореспондентка Суспільне Черкаси Вікторія Хамаза та кореспондентка Суспільне Миколаїв Валентина Гурова.

Читайте також: З початком повномасштабної війни не треба пояснювати, навіщо потрібне Суспільне, — Христина Гаврилюк

«Я щиро вдячна своїй команді національних спільнот, яка завжди поруч, вчить і підтримує. Без командної роботи цієї нагороди не було б. Цей орден мотивує мене зростати, працювати більше та якісніше, руйнувати стереотипи щодо ромів. Пишаюся тим, що я як ромка отримала цю нагороду. Це вкотре доводить — ми частина суспільства», — зазначила журналістка Сімона Нестеренко-Шатро. 

Наразі Сімона Нестеренко-Шатро працює редакторкою й ведучою програми ромською мовою «Романо Джівіпен» Координаційного центру мовлення національних меншин. Під час повномасштабної війни разом із командою Координаційного центру журналістка створила низку проєктів про національні спільноти. Зокрема, історії про ромів — військових, які боронять Україну, а також роботу волонтерів у зоні бойових дій. Саме такі проєкти дозволяють зрозуміти, що роми — невіддільна частина українського суспільства.

«Разом з командою Координаційного центру ми створюємо низку сюжетів про ромів: їхню культуру, традиції, життя та самих людей. Програми, які мають на меті руйнувати стереотипи та негативну думку. Вже маємо певні результати, що мене дуже радує. Люди пишуть в особисті й дякують за те, що ми показуємо реальне життя [ромів], — розповідає Сімона Нестеренко-Шатро. — Я особисто знаю людину, яка навіть до мене ставилася з осудом, але зараз репостить мої програми». 

Сімона Нестеренко-Шатро стала однією з авторок проєкту Суспільного «Різдво у хостелі». Це зворушлива історія про те, як занедбані домівки Закарпаття стали затишними прихистками для вимушених переселенців з Бахмута, Краматорська, Херсона, Запоріжжя й інших міст України, що потерпають від повномасштабної війни. Переживши окупацію та перебування на прифронтових територіях, мешканці починають нове життя, стають великими об’єднаними родинами, а головне — намагаються зберегти традиції та знайомляться з культурою інших регіонів. 

Окрім того, Сімона Нестеренко-Шатро брала участь у створенні проєкту «Двері» — документального проєкту Суспільного, що розповідає про представників національних спільнот, які зараз допомагають постраждалим від війни. Це 16 документальних історій про людей, життя яких змінила повномасштабна війна, та про врятовані ними сім’ї. Мова, традицій та культура не стають для них перепоною, адже кожен із героїв робить свій внесок у наближення перемоги.

У майбутньому Сімона та команда Координаційного центру планують надалі створювати безліч інших проєктів, щоб викорінювати стереотипи та відкривати українцям національні спільноти з нового боку.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.