#Звіти_наживо: щеплення від дифтерії, госпітальні округи, проблеми медиків Закарпаття

#Звіти_наживо: щеплення від дифтерії, госпітальні округи, проблеми медиків Закарпаття

1 лис. 2019

Первинний вакцинальний комплекс отримали 46% дітей до 1-го року на Закарпатті. Друга вакцинація у 6 років — 46%. Із 16-річних ревакцинацію отримали 52% населення, а серед дорослих закарпатців необхідні від дифтерії щеплення мають лише 35%. Про це у прямому ефірі UA: ЗАКАРПАТТЯ проєкту #Звіти_наживо повідомила т. в. о. директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлізавета Біров.

«Схожа ситуація спостерігалася із кором. Був такий період в Україні, коли ми мали високий рівень охоплення щепленнями, — розповіла т. в. о. директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлізавета Біров. — У 2014-му настав той час, коли впродовж майже 3 років не було вакцин. Лікарі також сприяли зменшенню кількості охочих щепитися. Серед медиків були і ті, які казали, що вакцина від дифтерії є неякісною. Але це не відповідало і не відповідає дійсності».

Станом на 21 жовтня в області було 8 доз протидифтерійної сироватки. Тоді 4 хворим пацієнтам було введено увесь запас — по 2 ампули кожному. По три флакони доставили на Закарпаття із Львівської й Чернівецької областей, а два — з Івано-Франківська.

«Ще отримали сироватки від Житомирської та Рівненської областей – по 2 флакони. Наразі у нас є 12 флаконів. Ми їх не використовуємо, тому що немає нових хворих на дифтерію. Зараз усі кроки для того, аби в Україні у належній кількості була сироватка, робить і МОЗ України та Центр громадського здоров’я. На селекторній нараді ми отримали інформацію, що такі закупівлі будуть продовжуватися і протягом 4 тижнів область забезпечать новими сироватками. У цьому напрямку також працює й  Ужгородський національний інститут. Він веде переговори із індійською компанією, яка відправляє сюди на навчання студентів. Вона (компанія — Авт.) надіслала дарчий лист на 100 флаконів сироватки. Після митних процедур отримаємо і їх», — прокоментувала Єлізавета Біров в ефірі UA: ЗАКАРПАТТЯ.

Під час прямого ефіру Єлізавета Біров запитали про створення госпітальних округів«На Закарпатті це не є простим завданням. Обласний центр розташований на периферії, усі потужні заклади охорони здоров’я — в Ужгороді.  Відстань до обласного центру, наприклад, з Рахова, близько 200 кілометрів. Зараз ми не бачимо, щоб була така лікарня, яка б відповідала всім вимогам: наявність кардіології, нейрохірургії, судинної травматології, можливість лікування хворих із мозковими порушеннями, інсультами, травмами та політравмами. У нас є міцні лікарні, до прикладу, Мукачівська та Хустська, які б при додатковому оснащенні та кадровому забезпеченні могли бути багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого і другого рівнів. А також важко робити госпітальні округи, поки не всі створено ОТГ», — пояснює т. в. о.  директора департаменту охорони здоров’я.

Однією із проблем медичної галузі, як зазначила Єлізавета Біров, є нагальна потреба фахових спеціалістів у багатьох напрямках. Наприклад, дефіцитними є патанатоми, психіатри, лікарі-лаборанти, медичні сестри. На Закарпатті роками працюють дільниці, де немає сімейного лікарня. Наприклад, у Виноградівському районі. Найбільша кадрова проблема у Берегівському. У галузі охорони майже чверть працівників — люди пенсійного віку.