Команда UA: ЗАКАРПАТТЯ долучилася до написання Всеукраїнського радіодиктанту

Команда UA: ЗАКАРПАТТЯ долучилася до написання Всеукраїнського радіодиктанту

8 лис. 2019

Сьогодні, 8 листопада, відбувся ХІХ Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який щорічно проводить UA: Українське радіо до Дня української писемності та мови. До акції зі слоганом #пишеморазом долучилися новинарі, ранкові журналісти, радійники та працівники відділу програмування UA: ЗАКАРПАТТЯ. 

Цьогоріч диктант був про способи передачі інформації — від стародавніх до сучасних. Зачитував його у прямому ефірі автор тексту — Олександр Авраменко. 

Долучатися та писати разом міг будь-хто та будь-де. Ініціативу колег із UA: Українського радіо підтримали команди регіональних філій Суспільного, зокрема і UA: ЗАКАРПАТТЯ.

«Ми намагаємося щороку писати радіодиктант. Це хороша нагода перевірити знання української мови та відчути себе частиною єдиної та могутньої команди», — зазначив продюсер Суспільного Закарпаття Євген Тичина

У 2019-му фото чи скан написаного вручну диктанту, учасники акції надсилали впродовж 15-ти хвилин після її закінчення у прямому ефірі. Це і стало головною новацією у правилах. 

Редакторка радіо «Тиса FM»  Марина Гончаренко писала диктант уперше. «До диктанту не готувалася, знайомилася лише з правилами нового правопису, але виявилось, що дарма: написала начебто за новим правилом, а це виявилось помилкою. Планую і надалі брати участь у цій акції. Це хороший стимул самовдосконалення та постійного пізнання рідної мови. Те, що цьогоріч процес діджиталізовано, — чудовий, на мою думку, крок у розвитку будь-якої сфери», — каже Марина Гончаренко

Інші члени команди UA: ЗАКАРПАТТЯ також поділилися враженнями від написання радіодиктанту. 

«Долучаюся щороку тому, що це цікаво, хочеться почути новий текст диктанту та й з колегами позмагатися (усміхається — Авт). Усі зміни (у правилах написання — Авт.) сприймаю позитивно», — Антоніна Іванова, редакторка творчого об’єднання «Ранок» на UA: ЗАКАРПАТТЯ. 

«Довелося пригадати основні правила синтаксису простого та складного речення. Гадаю, така щорічна акція — це добра нагода перевірити свої знання», — каже Даніїл Самсонов, редактор творчого об’єднання «Ранок» на UA: ЗАКАРПАТТЯ. 

«До цієї акції долучаюся, тому що дуже рідко пишу щось від руки. Диктант є чудовою можливістю не забувати, як це робиться (усміхається — Авт). А головне — перевірити свої знання і навички ніколи не завадить. Зміну правил надсилання текстів розцінюю позитивно, адже це значно спрощує процес відправки», — розповів редактор радіо «Тиса FM» Антон Штурмаревич.

Текст диктанту опублікували сьогодні о 12:00, після закінчення 15-хвилинного терміну прийому написаних робіт, які перевірятимуть. Усі, хто написав цьогорічний диктанту, без помилок, отримають заохочувальні подарунки. 

Нагадаємо, Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Торік на адресу UA: Українське радіо надійшло майже 33 тисячі диктантів. З них без помилок написали 311 учасників.