Висвітлення термінових новин: тренінг для шефредакторів регіональних філій UA: Суспільне мовлення

Висвітлення термінових новин: тренінг для шефредакторів регіональних філій UA: Суспільне мовлення

8 лис. 2019

5–6 листопада в Одеському хабі Академії Суспільного мовлення відбувся дводенний тренінг для шефредакторів бюро новин регіональних філій UA: Суспільне мовлення, присвячений висвітленню термінових нових і надзвичайних ситуацій.

Тренінг відбувся в межах «Проєкту розвитку потенціалу суспільного мовника в Україні» — міжнародної державної технічної допомоги від Японського агентства міжнародного співробітництва JIСА, що імплементується японською компанією NHK. Експертну підтримку українським колегам надали медіафахівці японського суспільного мовника NHK International Ацущі Міяо та Хірощі Щімомура.

Перший день тренінгу присвятили побудові й налагодженню зв’язків із державними органами для співпраці в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Крім того, шефредактори регіональних філій UA: Суспільне мовлення обговорили зміни й доповнення до посібника з висвітлення термінових новин, підготовленого за підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) та компанії NHK International.

«Цей посібник ми розробили для того, щоб кожна регіональна філія в разі надзвичайної ситуації знала алгоритм дій. Ми роздали їх на попередньому воркшопі, який відбувся в червні. Минуло вже пів року, і ми хотіли дізнатися, наскільки він виявився корисним. За результатами анкетування, 60% опитаних відповіли, що був корисним. Ми також хотіли обговорити, що потрібно доопрацювати та які внести зміни», — розповів заступник керівника експертної групи NHK Хірощі Щімомура.

Керівник експертної групи NHK Ацущі Міяо розповів про принципи роботи журналістів, які стосуються висвітлення термінових новин і надзвичайних ситуацій.

«Чим схожі наші проблеми — так це тим, як підтверджувати отримані факти та інформацію. Це стандарти новин, і в Японії це теж одне зі складних завдань. І цього разу я побачив, наскільки всім важко побудувати елементарні людські відносини, знайти джерела інформації, яким можна довіряти, — розповів Ацущі Міяо. — Я відчув, така ж проблема є в Японії: люди, які працюють у новинах, і люди, які створюють програми, працюють паралельно, а мають разом. Краще об’єднатися й допомагати одне одному, і зробити хороший продукт. Я був би дуже радий, якби у вас вийшло налагодити зв’язну роботу».

Зі свого боку генеральний продюсер інформаційного мовлення Суспільного Владислав Грузинський другого дня тренінгу приділив увагу обговоренню планів, редакційної політики, суперечливих питань, які хвилюють шефредакторів новин.

«Головна мета — напрацювати спільні інструменти, домовитися про загальні правила гри. Усе, що ми тут робимо — визначаємо, як працюватимемо, тому що в нас дуже велика відповідальність, до нас багато уваги як із боку доброзичливців, так і недоброзичливців, моніторингів, Наглядової ради. Усі знають, як правильно робити новини, а нам їх доводиться робити, — зазначив Владислав Грузинський. — Логічно, що, якщо трапляються якісь складні ситуації в роботі, їх треба обговорювати. Тепер, коли ми домовилися і я почув від колег, як їм було б зручніше ці ситуації вирішувати, у мене є чітка картина, яку можу комунікувати зі своїми керівниками».

За словами шефредакторки новин UA: ОДЕСА Олесі Ігошиної, цей тренінг був надкорисним, адже дав змогу наживо поспілкуватися з колегами, обмінятися досвідом вирішення проблем, які в багатьох філіях однакові, а також обговорити поточні питання. А японські партнери розповіли, як їм вдалося впоратися із закритістю влади.

Про свої враження від тренінгу розповів шефредактор новин на UA: РІВНЕ Орест Гринюк«Такі тренінги — можливість зустрітися з колегами. Ми робимо спільну справу, але бачимося, на жаль, дуже мало. Тому це можливість «звірити годинники». Важливо синхронізувати наші зусилля. Тематика нам теж цікава, а саме японський досвід. Ми знаємо, наскільки велику увагу вони приділяють оперативним новинам, висвітленню надзвичайних ситуацій. Можливо, ми десь трошки й кульгаємо, і тому отримати від них рекомендації корисно».

Захід відбувся за підтримки Японського агентства з міжнародного співробітництва (JICA) та Академії суспільного мовлення.

Нагадаємо, у червні цього року команда регіональних новинарів спільно з фахівцями японського суспільного мовника NHK International підготувалася до висвітлення парламентської передвиборчої кампанії-2019.