Європейська мовна спілка звернулася до українського Уряду із закликом не скорочувати бюджет її члена UA: Суспільне мовлення

Європейська мовна спілка звернулася до українського Уряду із закликом не скорочувати бюджет її члена UA: Суспільне мовлення

30 бер. 2020

Кабінет Міністрів України планує суттєво скоротити фінансування UA: Суспільне мовлення, що може критично підірвати його здатність діяти в майбутньому.

Незважаючи на те, що ми цілком розуміємо надзвичайний тиск, викликаний боротьбою проти COVID-19, суспільні мовники відіграють вирішальну роль у забезпеченні громадськості правдивими й перевіреними новинами та здійснюють просвітницьку діяльність, поки школи закриті.

Попри відсутність достатніх засобів захисту для своїх журналістів UA: Суспільне мовлення мобілізувало всі зусилля та ресурси для допомоги державі в боротьбі з коронавірусом, інформуючи й просвічуючи громадян та транслюючи важливі повідомлення.

Крім того, мовник активно займається оптимізацією своєї структури, управління та діяльності задля надання послуг найефективнішим чином та прозорості у витрачанні державних коштів. 

UA: Суспільне мовлення потребує повної підтримки держави в забезпеченні належного фінансування та ресурсів для створення високоякісного контенту й виконання його важливої ролі в суспільстві.

За останні кілька років UA: Суспільне мовлення зазнає постійного недофінансування, що негативно впливає на його розвиток та інвестиції в нові технології і платформи. Це суперечить європейським стандартам, зокрема Рекомендації 1878 (2009) Парламентської асамблеї Ради Європи щодо фінансування суспільного мовлення, яка вимагає достатнього довгострокового фінансування для мовника.

Для UA: Суспільне мовлення вже було величезним викликом працювати й реформуватися за наявності лише частини сподіваного бюджету. Нещодавнє заморожування рахунків після постанови Міністерства юстиції ще більше погіршує ситуацію і призвело до зупинення запуску нових важливих проєктів, особливо в галузі новин.

Ми закликаємо уряд знайти відповідне рішення, щоб UA: Суспільне мовлення могло й далі служити суспільству в такі критичні моменти.

Нагадаємо, Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) — найбільша у світі професійна асоціація телерадіомовників, яка налічує 116 організацій у 56 країнах. ЄМС є організатором міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема «Євробачення», а також виступає розпорядником ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, Чемпіонат Європи з футболу), зимових та літніх Олімпійських ігор, ралі «Дакар» й інших світових подій.

Український суспільний мовник — телерадіокомпанія UA: Суспільне мовлення — є членом організації.