Суспільне Закарпаття готує спецпроєкт до Дня Конституції

Суспільне Закарпаття готує спецпроєкт до Дня Конституції

26 чер. 2020

28 червня — День Конституції України. Команда Суспільного Закарпаття готує тематичні відео для телеефіру та цифрових платформ мовника. 

«Ми запросили незалежних закарпатських політологів та політичних експертів простими словами відповісти на два запитання — «Що таке Конституція і для чого вона потрібна?» та «Яка стаття Конституції, на вашу думку, є найважливішою і чому?» — розповідає продюсер Закарпатської філії Суспільного Євген Тичина. — Для нас важливо підвищити правову обізнаність закарпатців. Щоб кожен розумів власні права і свободи, та як повинна відбуватися взаємодія громадянина та держави».

Над проектом працювали відеограф Вадим Сурмай і головна режисерка Закарпатської філії Суспільного Габріелла Верхова. «Редакції національних спільнот теж поділилися власно відзнятим відео для проєкту. Загалом, ми залучили людей з різних редакцій», — каже Євген Тичина. 

В одному із відео політолог із Ужгородського Національного Університету Іван Стряпко роздумує над сенсами Статті 11 Конституції України, яка звучить так: «Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України». 

«Зараз маємо агресію Російської Федерації, війну на Сході, проблеми із національною ідентичністю і національною єдністю. Мені здається, що якщо б держава більше уваги приділяла формуванню єдності та консолідації українського суспільства і нації, то ми б змогли уникнути багатьох проблем», — каже у відеоролику Суспільного Закарпаття Іван Стряпко.

У підсумку, команді вдалося підготувати три відеоролики. Їх транслюватимуть 28 червня в телеефірі UA: ЗАКАРПАТТЯ. Відео опублікують також на сторінках Суспільного у соцмережах (Facebook та Instagram). 

Нагадаємо, інші філії Суспільного підготували міжпрограмні відеоролики про історію створення та значення основного закону держави. Це серія спогадів творців Конституції України, ініціаторкою якої стала команда UA: ВОЛИНЬ.