Спростовуємо фейки задля безпеки в інфопросторі, – продюсер Суспільного в Ужгороді про новий проект

Спростовуємо фейки задля безпеки в інфопросторі, – продюсер Суспільного в Ужгороді про новий проект

17 жов. 2018

На цифрових платформах Закарпатської філії Суспільного стартував проект, в якому журналісти спростовують неправдиву інформацію в мережі.

Перша серія вийшла 11 жовтня на сторінці філії у Facebook.

"Фейки та маніпуляції стали повсякденною частиною інформації у соціальних мережах та іншому медіапросторі. Аби не дати вводити в оману користувачів, ми починаємо цикл коротких відеороликів, що будуть викривати неправдиву інформацію в мережі", – йдеться у підписі до відео на офіційній сторінці Закарпатської філії Суспільного.

У ролику команда Суспільного в Ужгороді спростувала фото-факт вирубки карпатських лісів. Як виявили журналісти "Тиси-1", фотографія реальна, проте, на ній – аж ніяк не українські гори, а словацькі Татри.

"Цей фейковий допис отримав більше 28 тисяч репостів та сотні шквальних коментарів. Найцікавіше, що на обох порівняльних фото була вказана локація, звідки вони зроблені. Тобто, перевірити та спростувати фейк міг будь-хто і будь-коли, – розповідає продюсер Закарпатської філії Суспільного Євген Тичина. – Це пілотний випуск проекту, над назвою ще думаємо".

Продюсер розповів, що над новим digital-проектом працює 2 людей – журналіст, який готує інформацію й тексти, та відеоінженер, який створює графічне оформлення і монтує. Наразі, проект немає періодичності виходу.

"Щойно з’явиться неперевірена інформація, яка несе ківш негативу та набирає резонансу, – ми готуватимемо новий ролик. Насправді, тем для такого проекту зараз вдосталь. Ми будемо спростовувати фейки задля безпеки в інформаційному просторі країни. Вважаю, що запорукою інформаційної гігієни є не бездумна віра всьому, а аналіз та критичне мислення", – каже Євген Тичина.

Нагадаємо, нещодавно на Суспільному стартував перший проект лише для цифрових платформ "Дивацька історія України".