«Ми працюємо в інтересах людей», — ведуча та керівниця «Теми дня» на Суспільному Закарпаття Ольга Блонська

«Ми працюємо в інтересах людей», — ведуча та керівниця «Теми дня» на Суспільному Закарпаття Ольга Блонська

3 лип. 2020

Про роботу на карантині, випадки, коли доводиться імпровізувати у прямому ефірі, та програму, яка ніколи не вийде на Суспільному — розповіла керівниця суспільно-аналітичного напряму телеканалу UA: ЗАКАРПАТТЯ, телеведуча Ольга Блонська. 

Розкажіть про проекти, над якими зараз працюєте. 

Нині працюємо над 26-хвилинною суспільно-політичною програмою «Тема дня», яка виходить щобудня у прямому ефірі о 19:20. Команда суспільно-політичного напряму в Ужгороді — це три чарівні, талановиті журналістки (усміхається — Авт). У нас щирі дружні відносини, а це дуже важливо в колективі. Наша редакція — те місце, де можна пожартувати, отримати підтримку одна одної та разом якісно зробити роботу. 

Як змінилася ваша робота у зв’язку з карантином? 

Редакція не може повністю перейти на дистанційну роботу: потрібно монтувати відео для ефіру, готувати титри гостей та безпосередньо проводити ефіри у студії. Тож, аби мінімізувати контакти, усі коментарі намагаємося записувати телефоном, а гостей програми долучаємо через Skype. Зараз на місці працює тільки ведуча та оператор. 

З якими викликами зіштовхнулися? 

Дуже важко доносити до людей інформацію, яку вони не хочуть сприймати. Йдеться про пандемію коронавірусу. Чимало наших глядачів обурюються через карантин, пишуть гнівні коментарі під програмами, не вірять в існування вірусу. Коли на Закарпатті було кілька хворих на COVID-19, нас звинувачували у нагнітанні паніки. Коли кількість хворих почала збільшуватися, лікарні стали переповненими, з‘явилися перші летальні випадки — нам писали, що це все неправда. Є, звісно, і свідомі глядачі, які телефонують до нас на програму з усіх куточків Закарпаття і запитують: що робити, коли у магазинах не дослухаються до зауваження одягнути маску, чому у громадському транспорті пасажири нехтують правилами безпеки або куди звертатися, щоб зробити тест на COVID-19. Ми, водночас, постійно відстежуємо та аналізуємо карантинні нововведення, дані про поширення хвороби, перевіряємо факти, толерантно та максимально доступно інформуємо глядачів про реальність, в якій зараз ми всі живемо.

Як готуєтеся до ефірів? Що важливо не прогавити на цьому етапі? 

Кожен ранок розпочинаємо з дистанційного планування, хвала месенджеру! (Сміється — Авт.) Гортаємо стрічку новин у соцмережах, перевіряємо офіційні сайти і визначаємо, що сьогодні люди обговорюють найбільше. Після окреслення теми, складаємо перелік експертів, зв‘язуємося з ними та запрошуємо взяти участь в ефірі. Паралельно обговорюємо наповнення проєкту та ретельно прописуємо сценарій програми. Буває так, що вранці ми запланували одну тему, а пополудню щось трапляється важливіше. Тоді — зміна теми і все починається спочатку: пошук спікера, підготовка відео, написання сценарного плану.

За якими принципами обираєте з командою тему для програми? 

Нині складно знайти тему, яка не стосується COVID-19, — зараз усе з цим пов‘язане. Тому щоразу намагаємося висвітлювати пандемію з іншого ракурсу — медичного, економічного, освітнього, соціального тощо. Але не забуваємо, що назва програми диктує нам правило: в ефірі має звучати актуальна ТЕМА саме цього ДНЯ. До прикладу, нещодавно в області був паводок. Для програми ми оперативно зібрали всю відому інформацію про міста і села, де він стався, про постраждалих, про наслідки та збитки від стихії, а також про причини. Усе — для людей, аби вони вчасно отримували актуальну аналітику.  

Що дається важко і які виникають проблеми в роботі найчастіше? 

Нині наша найбільша проблема — застаріле обладнання. Буває, увесь день важко готуєш всією командою програму, стараєшся, а під час скайп-розмови з гостем у прямому ефірі раптом вимикається комп‘ютер від перенавантаження, і все зникає... Доводиться приймати швидкі рішення, імпровізувати в ефірі та чекати, коли колеги налагодять зв‘язок. 

Що приносить задоволення у роботі?

Найбільше задоволення в нашій роботі — це результат. Щоразу, коли закарпатці (а деколи і мешканці інших областей) телефонують у студію під час прямого ефіру, наші спікери дають їм експертні відповіді на питання. Тож, маю надію, ці відповіді допомагають нашим глядачам вирішити ті чи інші проблеми. 

Скоро — місцеві вибори. Чи відомо, як працюватимете восени? 

Минулого року перед виборами до Верховної Ради ми працювали над проектом «Виборчий округ». Він мав великий успіх: його переглядали та коментували у соціальних мережах. Цього року, напередодні місцевих виборів, на нашу команду очікує подібний проект. І це круто! Крім цього, восени ми ще більше співпрацюватимемо із новинною редакцією.

Який матеріал ніколи не вийде в ефір на Суспільному? 

Статистика і скупий фактаж — це не про «Тему дня» на Суспільному Закарпаття. У наших програмах глядачі ніколи не знайдуть неповну, неточну чи заплутану інформацію. Ми дотримуємося усіх стандартів журналістики. Продукуємо контент без джинси, оскільки це порушує принципи Суспільного мовника. Ми працюємо в інтересах людей.