Для команди Суспільного Закарпаття провели тижневий тренінг про стандарти роботи і права журналіста-розслідувача

Для команди Суспільного Закарпаття провели тижневий тренінг про стандарти роботи і права журналіста-розслідувача

17 лип. 2020

13-17 липня журналісти новин та суспільно-політичного напряму Закарпатської філії Суспільного взяли участь у тренінгу про стандарти й особливості розслідувальної роботи. Навчання відбулися в межах «Медійної програми в Україні». Її фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), а реалізує міжнародна організація Internews.

Тренерами навчань команди Суспільного Закарпаття стали: адвокатка, медіа-юристка, медіа-тренерка, керівниця юридичних програм ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Людмила Панкратова, адвокатка, медіа-юристка, тренерка ГО «Інститут розвитку регіональної преси» Оксана Максименюк, сценарист, співведучий телебачення Торонто Анатолій Остапенко, журналістка Bihus.Info Леся Іванова.

Читайте також: Новини без джинси, марафон «На карантині», фільми-розслідування — UA: ПЕРШИЙ у першому півріччі 2020 року наростив рейтингові показники

У перші два дні тренінгу Людмила Панкратова та Оксана Максименюк розтлумачили журналістам Суспільного законодавчі норми, які зобов’язують посадових осіб надавати інформацію медіа, а також обговорили права кореспондентів на збір інформації у різних локаціях, роль посвідчення журналіста, реальні та штучні обмеження на шляху до отримання даних. Крім цього, навчальна група дізналася про особливості висвітлення чутливої інформації про особу, а також про роботу із кримінальною тематикою. На завершення вівторка з командою Суспільного обговорили, як діяти, коли перешкоджають журналістам у роботі.

Анатолій Остапенко у середу розповів команді про інструменти пошуку інформації у соцмережах та презентував формат «Інстаграм-розслідувань».

«Розвідка з відкритих джерел зараз стала одним із головних інструментів для журналістів, які працюють в розслідуваннях. Йдеться про роботу із соцмережами, пошук інформації там та у відкритих реєстрах. Це можна застосовувати не тільки на загальноукраїнському рівні, а й на регіональному. Адже часто міські чиновники можуть постити фото із відпочинку на дорогих курортах. Треба це аналізувати: можливо, тут не сходяться джерела доходів і гроші на відпочинок, які вони витрачають», — зазначив Анатолій Остапенко.

Читайте також: Суспільне транслюватиме Божественну літургію ПЦУ з храму в Шешорах

У четвер та п’ятницю Леся Іванова зосередила увагу аудиторії на роботі із офіційними та неофіційними базами даних. 

«Неможливо знати все, але треба знати, де це знайти, — каже журналістка. — Мені імпонує те, що читаю тренінг із розслідувань для новинарів. Адже немає розслідування як окремого жанру або окремої професії. Є навички розслідування розслідувальної журналістики, які повинні застосовуватися всіма журналістами, чим би вони не займалися. Базові навички перевірки інформації скрізь однакові. Розслідування — це метод. Я навчаю людей методології проведення розслідувань не лише для того, щоб робити грандіозні проєкти раз на пів року, а й для того, щоб застосовувати ці базові навички щодня».

Шефредактор новин Суспільного Закарпаття Костянтин Левін каже, що журналісти отримали хороший перелік практичних інструментів. 

«Зрозуміло, що специфіка журналістських розслідувань відрізняється від роботи ньюзруму, але інструменти пошуку інформації, про які нам розповіли, необхідні і для новинарів для створення більш якісного контенту, — зазначив Костянтин Левін— У нашій роботі часто виникають ситуації, коли треба захищати свої права на журналістську роботу. Це стосується і доступу до місця зйомки, і згоди публічних людей на запис, і зйомок під час карантину. Питань було багато. Відповіді на них ми отримали, коли наші конкретні випадки розглядали медіа-юристки Людмила Панкратова та Оксана Максименюк. Тренери Анатолій Остапенко та Леся Іванова навели приклади власних розслідувань та показали, як отримувати інформацію з відкритих джерел. Під час практичних завдань, ми навчилися знаходити місце перебування публічної особи за фотографією у соціальній мережі. Так само лише за прізвищем чиновника дізнавалися про його автомобілі».

Менеджер Закарпатської філії Суспільного Мирослав Поляковський розповів, що різноманітні тренінги на UA: ЗАКАРПАТТЯ відбувалися регулярно до початку карантину.

«Ми намагаємось створювати для працівників можливості розвиватися та вдосконалюватися. Сподіваюся, невдовзі відновимо цю чудову традицію проводити тренінги, майстер-класи та навчання. Бо зараз ми, на жаль, позбавлені можливості організовувати масштабні події через обмежувальні заходи пов’язані із коронавірусною інфекцією. Цей тренінг ми провели дотримуючись усіх карантинних норм», — зазначив Мирослав Поляковський. — Хочу також подякувати команді тренерів, які до нас приїхали ділитися знаннями, а також усім журналістам Суспільного Закарпаття, які були активними учасниками тренінгу і паралельно справлялися з буденною роботою та виходом у прямі ефіри».

Нагадаємо, Академія суспільного мовлення — навчальний центр UA: Суспільне мовлення — запустила власний сайт. Тепер стежити за анонсами тренінгів стало ще зручніше за адресою academy.suspilne.media.