Європейська спілка мовників занепокоєна різким скороченням бюджету Суспільного в Україні

Європейська спілка мовників занепокоєна різким скороченням бюджету Суспільного в Україні

22 жов. 2018

Європейська спілка мовників занепокоєна планами подальшого скорочення фінансування Суспільного мовлення в Україні на 43% у 2019 році. Про це йдеться в заяві на сайті організації.

Попри те, що в законі "Про суспільне телебачення та радіомовлення в Україні" чітко визначено бюджет суспільного мовника, цього року ПАТ "НСТУ" отримало тільки близько половини передбаченої законом суми.

Тепер парламент ухвалив законопроект держбюджету, відповідно до якого річний бюджет Суспільного наступного року буде скорочено до 1 млрд грн (трохи більше 30 млн євро), що становить лише 57% річного бюджету мовника, визначеного законом.

Голова правління Суспільного Зураб Аласанія вважає, що це означатиме кінець суспільного мовлення в Україні.

"Ми дуже здивовані такою пропозицією, оскільки ми ледь виживаємо цього року. У такий спосіб вони порушують усі закони і ведуть нас до смерті. Це не перебільшення. Так працювати неможливо", – сказав він.

Станом на зараз ПАТ "НСТУ" вже має дефіцит у розмірі 220 млн грн (близько 7 млн євро) через скорочення надходжень у 2018 році. Як наслідок, Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення України відключив аналогове мовлення Суспільного по всій країні.

Тим часом на конференції, присвяченій вирішенню кризової ситуації довкола Суспільного, дійшли висновку, що нинішня модель фінансування є нежиттєздатною, оскільки мовник не може виконувати свої зобов’язання перед суспільством і демократією.

Європейська спілка мовників знову закликає український уряд забезпечити належне, чесне й незалежне фінансування ПАТ "НСТУ" відповідно до законів України та європейських стандартів.