На Суспільному започатковують

На Суспільному започатковують "Дебати на вимогу"

26 жов. 2018

У радіоефірі та на діджитал-платформах філій Суспільного стартує новий суспільно-політичний проект "Дебати на вимогу". З 29 жовтня регіональні радіостанції Українського радіо запрошують опонентів із будь-яких суспільно важливих питань прийти в ефір і в форматі конструктивного діалогу довести власну правоту. Програма є нерегулярною, а "на вимогу", тож виходитиме в ефір за наявності запитів від аудиторії.

Якщо хтось із представників спільноти хоче подебатувати з іншим її представником, то обласні філії Суспільного готові стати майданчиком для цього та бути модератором дискусії.

Команда суспільно-політичного напряму підготувала рекомендації для ведучих-модераторів дискусії і власне учасників дебатів. Правила й регламент покликані зберегти діалог лаконічним, зрозумілим, без популізму й маніпуляцій.

"Мета цього проекту — дати можливість поставити запитання й отримати на них відповіді. Відкрита дискусія — це обов’язкова умова успішної ефективної спільноти. Тільки якщо ми будемо готові відкрито дискутувати про проблеми, тоді ми зможемо бути ефективними й разом долати виклики, з якими стикаємось як країна", — сказав Роман Вінтонів, член правління НСТУ, відповідальний за суспільно-політичний напрям.

Темою для дебатів може стати будь-яка проблема, котра хвилює спільноту й у якій є дві протилежні точки зору на вирішення. "Дебати на вимогу" — це можливість для усіх громадян на платформах Суспільного мовника обговорити вирішення важливих проблем.

23 жовтня на хвилях Українського радіо: Кропивницький, що є частиною Суспільного мовлення Кіровоградщини, вийшов в ефір перший випуск із серії "Дебати на вимогу".

"Цей ефір довів, що формат дебатів є дуже корисним. Обидва учасники дебатів змогли як викласти свою точку зору, так і почути точку зору опонента. А це і є одним із ключових завдань цього формату", — зазначила аналітик регіонального радіо суспільно-політичного напряму Ірина Цибух.

У тестовому випуску "Дебатів на вимогу" говорили про те, чи можна переходити межі приватності для досягнення доброї мети, зокрема — знаходити порушників. Йшлося про використання квадрокоптеру в рейдах спеціалізованою інспекцією Кропивницького для виявлення паліїв сміття, листя тощо. Учасниками дебатів стали начальник спецінспекції міської ради міста Кропивницького Андрій Максюта і юрист ГО "Територія успіху" Євген Гурницький. Представник громадської правозахисної організації висловив своє занепокоєння щодо цієї практики та заявив, що такі методи є поза межами правового поля. Натомість представник спецінспекції Кропивницького зазначив, що лише завдяки дронам, якими керують громадські активісти, можна швидко виявити паліїв та зреагувати на порушення.

"Особливість цього формату в тому, що ми готові допомагати обом спікерам готуватись до програми . Пояснити заздалегідь правила, регламент. У наступних дебатах будемо вдосконалювати дотримання регламенту та правил дебатів", — розповіла модераторка перших дебатів Олена Горобець.

У регіонах заплановано зустрічі представників філій із громадськими активістами, експертами, політиками, представниками влади та бізнесу. Продюсери Суспільного мають на меті розповісти громадськості про можливості дебатів.
Цей проект можна буде почути в ефірі регіональних хвиль Українського радіо й побачити трансляцію наживо на сторінках філій у Фейсбуці.

Ефір першого випуску "Дебатів на вимогу" можна переглянути за посиланням.