«Тиса FM» вітає з Європейським днем мов 13-ма різними мовами

«Тиса FM» вітає з Європейським днем мов 13-ма різними мовами

25 вер. 2020

До Європейського дня мов 26 вересня команда Суспільного радіо Закарпаття «Тиса FM» підготувала проєкт, що має на меті популяризувати це свято та ближче познайомити слухачів із мовами світу. 

Чергова дата в календарі чи збіг обставин? Зовсім ні! Насправді авторки проєкту — Юлія Горбач та Гончаренко Марина — філологині за освітою, при чому спеціалізуються на різних мовах: українській та англійській відповідно. 

«Коли я дізналася, що 26 вересня відзначається Європейський день мов, я просто не могла собі дозволити оминути цю подію. Сказала Юлі, що наше університетське минуле не пробачить нам, якщо не зробимо такий проєкт. Вона підтримала мою ідею і доповнила власним баченням. Далі на допомогу прийшла мультинаціональність Закарпаття», — розповіла Марина Гончаренко. 

Читайте також: Суспільне презентувало перший випуск проєкту «Відтінки України»

Авторки проєкту попросили родичів, друзів, знайомих сказати фразу «З Європейським днем мов» їхньою рідною мовою і отримали 13 різномовних висловів. 

«Ми намагалися знайти якомога цікавіші факти про ту чи іншу мову. Наприклад, чи знали ви, що польською вам можуть запропонувати не каву, а кавусю, а вірменська — єдина мова, де Біблія у своїй назві має слово «Бог»? І таких цікавинок дуже багато, тому не ділитися цією інформацією, як мінімум, прикро», — каже Марина Гончаренко. 

Загалом, команда підготувала 13 випусків про англійську, німецьку, польську, вірменську, китайську, корейську, румунську, угорську, португальську, іспанську, грецьку, італійську та тагальську мови. 

Усі випуски можна буде почути на хвилі радіо «Тиса FM» впродовж дня у суботу, 26 вересня, а також онлайн на ютуб-сторінці Суспільного радіо «Тиса FM».

Окрім того, у музичного радіо «Тиса FM» є сторінки у соцмережах Facebook, Instagram та Telegram.

«Я дуже вдячний нашій чудовій команді за цю ініціативу. Радий, що ми можемо тішити слухача такими цікавими проєктами. Ми не зупиняємося і надалі будемо готувати нові сюрпризи в ефірі», — сказав продюсер Суспільного Закарпаття Євген Тичина.

Читайте також: Найкращі вчителі країни — у «Ранку на Суспільному»

Нагадаємо, Європейський день мов був проголошений Радою Європи у 2001 році і відтоді відзначається 26 вересня. Основною метою цього свята є заохочення вивчення мов як у школах, так протягом усього життя людини, при цьому поняття європейських мов мається в ширшому сенсі, аніж сукупність офіційних мов країн-членів ЄС.