Суспільне повинне мати адекватне фінансування, – голова офісу Ради Європи в Україні

Суспільне повинне мати адекватне фінансування, – голова офісу Ради Європи в Україні

5 лис. 2018

Суспільне повинне мати адекватне фінансування – на цьому наголосив у програмі "Тема дня: Ужгород" голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

Ефір на Суспільному Закарпаття стосувався проектів за підтримки Ради Європи, які реалізуються в Україні.

Однією із українських реформ, документи для якої готувалися із урахуванням рекомендацій Ради Європи, – це реформа децентралізації. Мортен Енберг називає її однією із найуспішніших, які вдалося впровадити. І це попри те, що на Закарпатті створення об’єднаних територіальних громад гальмується.

"Тепер в органів місцевого самоврядування, з одного боку, є більше грошей, з іншого – розширення повноважень, щоб користуватися цим грошима. І це працює: проводиться ремонт у школах, лагодять дороги тощо. Люди на місцевому рівні беруть участь в прийнятті рішень. Це дуже важливо для демократії", – зазначає голова офісу Ради Європи в Україні.

Одним із зобов’язань, які дала Україна під час вступу до Ради Європи у 1995 році, було роздержавлення ЗМІ та створення суспільного мовника. Тож від початку цю реформу супроводжують експерти із Заходу. Офіс Ради Європи консультував нашу державу ще на етапі створення законодавчої бази. "Зараз є Закон України ("Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", – Авт.) Він написаний згідно з європейськими стандартами", – каже Мортен Енберг.

Проте недофінансування державою ПАТ "НСТУ" гальмує реформу. "Суспільне повинне мати адекватне фінансування. Ми будемо продовжувати про це говорити, і розповідати про європейські стандарти і стандарти суспільного мовлення", – зазначив голова офісу Ради Європи.

Окрім цього, 2 листопада в Ужгороді відбувся семінар для журналістів "Медіа без упереджень. Слова мають значення", де йшлося про расові і гендерні стереотипи та як їх позбутися. "Ми говоримо з журналістами Закарпаття про те, як уникнути стереотипів у ЗМІ. Щоб не було думки "є ми, а ось – вони", а щоб усі розуміли, що "ми усі – українці", – каже Мортен Енберг.

Повне відео програми "Тема дня: Ужгород" за 2 листопада: