Найцінніша подяка — коли герой може нам відкритися, — спецкор «Ранку на Суспільному» із Закарпаття Данііл Самсонов

Найцінніша подяка — коли герой може нам відкритися, — спецкор «Ранку на Суспільному» із Закарпаття Данііл Самсонов

8 гру. 2020

З липня на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема і на UA: ЗАКАРПАТТЯ, виходить проєкт «Ранок на Суспільному». Це шоу, до створення якого залучені команди всіх регіонів України. Спецкореспондент програми на Закарпатті Данііл Самсонов працює над ранковим форматом — спершу локальним, а зараз міжрегіональним — понад 5 років. За цей час він прожив і відчув кожну ланку творення програми — від редактора й режисера до телеведучого прямих ефірів. Тож ми запитали Данііла Самсонова, де він шукає ідеї для «Ранку на Суспільному», інтерв’ю із ким запам’яталося йому найбільше та що для нього означає співпраця у команді.

Над якими рубриками працюєте у проєкті «Ранок на Суспільному»? 

— У нас є 4 постійні рубрики: «Життєві історії про цікавих людей», «Проста економіка», «Історія у будівлях» та «Професії». Наш головний виклик — розповісти про місцевий колорит так, аби це було цікаво усій країні. 

І як вам це вдається — зацікавити телеглядачів з інших регіонів?

— З моменту виходу проєкту «Ранок на Суспільному» і до сьогодні для нас пріоритетними є «Життєві історії про цікавих людей» та «Історія у будівлях», яку ще ласкаво називаємо «Історія по цеглинках». Якщо герой лайфсторі справді цікавий, то це відео приверне увагу глядача, незалежно від місця його проживання. Особливу любов до розкриття особистостей маю ще з часів ведення ранкових прямих ефірів. Гадаю, якщо в журналіста завжди буде «презумпція захопленості» своїм героєм, то чудовий матеріал гарантований!

У рубриці «Історія у будівлях» ми намагаємося бути своєрідним гідом для потенційних туристів — мешканців інших регіонів. Робимо акцент не тільки на відомих і визнаних архітектурних пам’ятках, а й на спорудах «без звань і регалій», головне — цікаві факти. 

Також ми працюємо над циклом «Проста економіка», у якому доступною мовою пояснюємо, на перший погляд, складні економічні терміни, даємо поради з фінансової грамотності. У рубриці «Професії» доводимо важливість кожного фаху, розповідаємо про нетипові професії, а разом з тим — приміряємо їх на себе.  

Хто ще у команді з регіону працює разом із вами?

— Наразі працюємо у парі з відеографом Михайлом Пожегою. Тандем із цим професіоналом для мене дуже цінний, адже маємо тривалий досвід співпраці. Це неймовірне відчуття, коли у тебе щойно виникла ідея, а твій колега вже зрозумів із пів слова й готовий до її втілення. Ще до запуску «Ранку на Суспільному» ми пройшли чимало: від лаконічних телесюжетів різних жанрів до документальних фільмів. Випадає нагода готувати й спецрепортажі на резонансні теми, тут уже доводиться вмикати кмітливість та особливу оперативність. 

Як шукаєте теми та ідеї для матеріалів?

— Очевидний плюс невеликого міста — це те, що багатьох людей знаєш  особисто. Допомагає база контактів, назбирана під час ведення «Ранку на Тисі», а згодом «Ранку з UA: ЗАКАРПАТТЯ» (ранкові токшоу, які виходили на телеканалі до старту міжрегіонального проєкту «Ранок на Суспільному» — Авт.). За 5 років було чимало неймовірних знайомств, тож гріх не розповісти про цих людей усій країні. Доволі часто знаходжу героїв у соціальних мережах, просто беру і «стукаю у двері», й часом натрапляю на справжні скарби для телевізійника (усміхається — авт.).

Яка зйомка стала для вас найбільш пам’ятною? 

— Ранковий формат, як правило, передбачає позитив і радість, однак не оминути й серйозних тем. Запис інтерв’ю з людиною, що постраждала від трудового рабства, був одним із найважчих. У 4-хвилинний матеріал потрапили лише окремі епізоди, але слід від інтерв’ю залишився у пам’яті ще надовго. Інтерв’ювати таких людей не так просто. Найцінніша подяка — коли герой може нам відкритися.

Які сюжети й рубрики, над якими ви працювали, отримали найбільший відгук у соцмережах?

— Резонанс викликала й історія про 90-річну Євгенію Бульбу, яка пише родинний літопис. Аби її рід знав про своє походження, Євгенія Дмитрівна збирає факти та світлини свого родинного дерева, систематизує усі відомості у стилізованих альбомах. Підготувала вже 15 примірників для дітей, онуків та правнуків. Даються взнаки 47 років педагогічного стажу: у свої 90 вона має неймовірну пам’ять! Декламування чималих віршів доводять це. 

Міжрегіональне ранкове шоу — це новий формат для українського телебачення. На вашу думку, в чому його «родзинка»? 

— Формат цікавий тим, що за 2,5 години програми можна побачити всю Україну, зрозуміти, як живуть інші та якими різними й водночас унікальними ми є. Жодне українське ранкове шоу не може похвалитися арсеналом кореспондентів у кожному регіоні, тому ймовірність побачити знайому людину набагато вища, ніж у загальнонаціональних шоу. Тож дивіться «Ранок на Суспільному» щобудня з 6:30 до 9:00 в ефірі UA: ЗАКАРПАТТЯ та всіх регіональних телеканалів Суспільного!