На Суспільному в Закарпатті вийшло дев`ять ефірів #Звітів_наживо

На Суспільному в Закарпатті вийшло дев`ять ефірів #Звітів_наживо

17 гру. 2018

Команда суспільно-політичного напряму UA: Закарпаття готується до останньої програми #Звітів_наживо у 2018 році.

У березні на регіональних телеканалах Суспільного стартував щомісячний прямоефірний проект #Звіти_наживо. У Закарпатті він розпочався зі звіту ужгородського міського голови Богдана Андріїва. “В програмі прозвучало чимало обіцянок від мера. Чи вдалося їх виконати за цей рік? Це з’ясуємо у програмі вже 21 грудня, адже, згідно із тематичним планом проекту, на черзі — звіт голів обласних центрів”, — розповідає Ольга Блонська, керівниця суспільно-політичного напряму UA: Закарпаття.

Вже з першого випуску #Звітів_наживо громадськість активно долучалася до підготовки програми та обговорення в студії. “За кілька днів до прямого ефіру, ми запустили кампанію у Facebook #Запитай_Андріїва. Користувачі залишали свої запитання до міського голови із цим хештегом. Також під час трансляції наживо працювали телефони у студію. Загалом, аудиторія була активною під час усіх ефірів. Це свідчить про те, що теми були суспільно-важливими та актуальними”,— каже Ольга Блонська.

Керівниця СПН виокремила три випуски програми, які зацікавили телеглядачів та користувачів соцмереж найбільше: березневий ефір із міським головою Ужгорода, липневий — про об’єднані територіальні громади області, жовтневий — про нарахування субсидійГість #Звітів_наживо, директор департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА Михайло Петрішка, після ефіру скерував до філії листа, де подякував команді СПН UA: ЗАКАРПАТТЯ “за професійно підготовлений ефір”. “Були зібрані необхідні додаткові сюжети та коментарі інших керівників установ та місцевих органів влади […] Враження від участі у проекті звичайно ж позитивні, є бажання прийняти участь в цьому проекті в інший можливий час для надання додаткової інформації та роз’яснень закарпатцям”, —  йдеться у листі від 6 серпня 2018 року за підписом Михайла Петрішки.

Усі випуски проекту #Звіти_наживо на можна переглянути на сторінці UA: ЗАКАРПАТТЯ у Facebook або на Youtube-каналі філії .

Під час роботи над проектом виникали й труднощі. “На жаль, в Закарпатській обласній адміністрації на співпрацю з телеканалом йдуть неохоче. Тому такі суспільно важливі теми як реформа освіти та медична реформа висвітлювалися на рівні міста Ужгород, а не всієї області, як було спершу заплановано”, — розповідає керівниця СПН Закарпатської філії Суспільного. — Програма про дороги, їхній ремонт в контексті децентралізації взагалі відбулася без гостя. Напередодні ефіру директор Департаменту інфраструктури, розвитку і утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення та житлово-комунального господарства відмовився звітувати”.

#Звіти_наживо — це абсолютно новий формат звітування влади. Саме тому деякі посадовці, відверто, не хотіли приходити на ефіри Суспільного в Закарпатті, — каже Євген Тичина, продюсер UA: ЗАКАРПАТТЯ. — У нашій студії немає підготовлених зручних запитань до спікерів та заздалегідь погоджених відповідей. Суспільне служить та підзвітне всьому громадянському суспільству, тому ми запитували чиновників про те, що турбує звичайних мешканців нашої області”.

У 2019-му проект #Звіти_наживо продовжиться. Команда суспільно-політичного напрямку аналізує всі програми та доопрацьовує цей формат. Тож, наступного року UA: ЗАКАРПАТТЯ продовжить надавати майданчик посадовцям для чесного публічного звіту.

Нагадаємо, #Звіти_наживо — це проект усіх регіональних філії UA: Суспільне мовлення, де чиновники різних рангів звітують про роботу своїх підрозділів: як про досягнення, так і про помилки. Впродовж року було заплановано провести 240 звітів чиновників у прямому ефірі Суспільного.

За концепцією проекту, до обговорення в прямому ефірі, крім представників влади, залучають журналістів, незалежних експертів та громадськість.  Тривалість кожної програми — 52 хвилини. Теми #Звітів_наживо на Суспільному були однаковими для усіх регіонів.