Туризмознавець назвав найпопулярніші туристичні маршрути Закарпаттям 

15:04, 10 вер. 2019
 
Туризмознавець назвав найпопулярніші туристичні маршрути Закарпаттям 

Найпопулярніші напрямки туризму на Закарпатті озвучив туризмознавець Федір Шандор під час прямого ефіру програми «Тема дня» на Суспільному телеканалі UA: ЗАКАРПАТТЯ.

«Перше, що приваблює туристів, – це бальнеологія, SPA-оздоровлення, геотермали, аквапарк, мінеральні води, чани. Друге місце посідає гастрономічний туризм до якого належать різні дегустації вин, сирів, меду, лекваря, палинки, м’ясної продукції, крафтового пива, закарпатської кухні тощо, – пояснює туризмознавець Федір Шандор. – Третє місце – це піші та веломаршрути парками, серед яких парк Шенборна, багато ужгородських. Четверте місце – на вимогу клієнта, класичні екскурсійні тури Ужгородом, Мукачевом тощо. П’ятірку завершує фестивальний туризм».

Для того, щоб ще більше Закарпаття приваблювало туристів, у цьому році створено два нові маршрути: «Ужгородська карта» – це 36 кованих гральних карт у середині яких вирізаний герб Ужгорода через який можна зробити фото відомих об’єктів міста. Другий – «Архітектурний маршрут», який ще розробляється.

«Доопрацьовується туристичний маршрут у пошуках скульптурних композицій. Турист могти буде в межах Закарпаття ознайомитися із всіма скульптурами одного із запропонованих відомих майстрів краю. Наприклад, маршрут скульптора Петра Матла, котрий у багатьох містах області ставив свої роботи, а також Михайла Колодки тощо», – розповів туризмознавець. За його прогнозами, перспективним напрямком на Закарпатті є лікувальний туризм.  Термальні, мінеральні води, а з 2020 – ще й ропа.

Під час прямого ефіру Федір Шандор також згадав і про недопрацювання у сфері туризму, що стосуються проведення фестивалів та роботи з кліматичними умовами.

«14-15 вересня на Закарпатті буде 16 фестивалів за 1 день. Це некоректно і неправильно. Минулими вихідними було небагато – 7 фестивалів. Їх краще розбивати на ті дня, коли взагалі немає ніяких заходів, – коментує Федір Шандор. –  Також ми не готові працювати з кліматичними умовами. Наприклад, підготовка до зими і до гірськолижного сезону повинна починатися у квітні, а починається лише у жовтні – коли треба пофарбувати витяги, покосити траву…».

Завдяки туризму, збільшуються надходження до бюджетів місцевих громад. До прикладу, за інформацією Департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської ОДА, протягом 8 місяців 2019 року до місцевих бюджетів Закарпатської області сплачено 5 млн 82 тис грнивень туристичного збору. Найбільші суми надійшли до Полянської ОТГ (Свалявський район) – 1246,8 тис грн, Ужгорода – 843 тис грн та Берегівського району– 686,4 тис грн.

Більшість туристів, які відвідують Закарпаття, є внутрішніми.