11-й Міжнародний фестиваль органної музики ім. Наталії Висіч розпочався в Ужгороді

21:04, 19 вер. 2019
 
11-й Міжнародний фестиваль органної музики ім. Наталії Висіч розпочався в Ужгороді

11-й Міжнародний фестиваль органної музики імені Наталії Висіч розпочався в Ужгороді. Протягом наступних двох тижнів на сцені обласної філармонії презентують п’ять концертних програм за участі музикантів з Ужгорода, Одеси, Хмельницького, Києва, а також з Угорщини.

У Закарпатській обласній філармонії відбуваються спільні репетиції учасників  Міжнародного фестивалю органної музики. За словами художнього керівника філармонії Агнеси Бачинської-Марошан, цьогоріч у концертах буде задіяний не лише орган. Його звучання поєднуватимуть з іншими інструментами.

АГНЕСА БАЧИНСЬКА-МАРОШАН, художній керівник закарпатської обласної філармонії

- Орган буде мати змогу показати себе не тільки в одному амплуа. а в різних стилях, жанрах, з різними інструментами. мені здається, в цьому буде родзинка цього фестивалю.

Студентка київської національної академії Ксенія Гусєва вперше бере участь в Міжнародному фестивалі органної музики імені Наталії Висіч.

КСЕНІЯ ГУСЄВА, учасниця фестивалю

- Коли виходиш на сцену, бачиш повний зал, бачиш, що від тебе чогось очікують. і знаєте .. це поєднання. ми ж виконуємо музику для слухачів. це поєднання трьох складових – композитор, виконавець і слухач. якщо хоч одна ланка пропаде, знищиться все. ми виходимо дарувати людям музику, враження і тут вона (публіка – ред) дуже добре сприймає і реагує. і це саме головне.

За словами солістки Закарпатської обласної філармонії Катерини Гажо, окрім Ужгорода, в Україні фестивалі органної музики, організовують  тільки в Києві, Хмельницькому та Дніпрі.

КАТЕРИНА ГАЖО, учасниця фестивалю

- Очікую цікавих виконавців, очікую, що публіка буде в запалі і в захваті приходити і підтримувати. тому що це дуже важливо для виконавця. очікую, що кожен виконавець зуміє надихнути і пояснити всі свої наміри. тобто буде переконливим і надзвичайно щирим з публікою.

ВІКТОРІЯ СВАЛЯВЧИК-ЦАНЬКО, диригент симфонічного оркестру обласної філармонії, заслужена артистка україни,

- Я сподіваюся, ми сьогодні це пропустимо через себе і донесемо до глядача найніжніші почуття, найтрагічніші моменти, найліричніший спокій і нйаупругіший стан, який би хотів композитор передати у цих творах.

Разом із Міжнародним фестивалем органної музики у Закарпатській обласній філармонії розпочнеться 73-й концертний сезон.