Віче "Ні капітуляції" відбулося на площі Театральній в Ужгороді

18:43, 6 жов. 2019
 
Віче

Віче «Ні капітуляції» відбулося на площі Театральній в Ужгороді сьогодні. Протягом години учасники протестували проти погодження «Формули Штайнмаєра» і відведення українських військ з лінії розмежування. Про це повідомила організаторка заходу, представниця громадської організації «Справа громад» Світлана Цап.

Розпочалося віче о 12:15 із виконання державного гімну України. Далі – присутні висловили свою позицію щодо ситуації на Сході країни.

ТЕТЯНА ТЮШКА, учасниця віче

- Ми вболіваємо за тих українців, які залишилися на тій території, але ми проти того, аби здавати свою землю. Ми проти того, щоб залишили на тих окупованих територіях тих людей, яких уже своїм надійним крилом прикрила українська армія.

ТОМАШ ЛЕЛЕКАЧ, учасник віче

- Іде війна й понад 13 000 українців загинуло, сьогодні це все хочуть звести нанівець, капітулюючи перед Москвою. Ці ж вимоги Москва висувала перед Україно ще в 2014 році. Відповідно, для чого було ці всі роки боротися, щоб зараз розвернутися знову, відвернутися від Європи і рухатися на Схід.

Марина Казінцева – переселенка із Донецька. Вона також виступила під час віче.

МАРИНА КАЗІНЦЕВА, учасниця віче, переселенка

- У 2014 році в Донецьку ми були, але нас не було так багато, і тому все пішло зовсім іншим шляхом, шляхом війни. Тому, хто хоче зараз сильно миру, мусить підтримати нашу армію, яка не хоче йти з позицій і не хоче залишати «сіру зону», бо люди ті, які не побоялися там вивісити українські прапори, вони на поталу там зараз залишаються і ніхто їм не може особисту безпеку гарантувати.

Прийшли на віче і ветерани війни на сході України Олег Белейканич та Йосип Сабадош.

ОЛЕГ БЕЛЕЙКАНИЧ, учасник  віче, ветеран

- Найбільше, що треба зараз Україні, щоб ті, у кого Україна в серці, навчилися гуртуватись, навчилися не сваритися через дрібниці, навчилися координувати свої дії, і лише тоді ми проявимо Славу Україні.

ЙОСИП САБАДОШ, учасник віче, ветеран

- Є декілька питань: ніякі вибори у, так званому, ОРДЛО доки наші кордони не встановлять на всій території Луганської і Донецької області. Це баста, на цьому край. І ніяке відведення військ.

Після виступів учасники голосували проти погодження «Формули Штайнмаєра», відведення українських військ з лінії розмежування, проведення виборів у ОРДЛО, а також за проукраїнську позицію населення Закарпаття, розказала організаторка віче, представниця ГО «Справа громад» Світлана Цап. Довідково: Громадська організація «Справа громад» зареєстрована у Києві 4 місяці тому. В досьє сервісу YouControl керівником ГО вказана Антоніна Бузіло.

СВІТЛАНА ЦАП, організаторка віче, представниця ГО «Справа громад»

- Організували акцію протесту проти капітуляції України, проти, так званої, «Формули Штайнмаєра», яка для мене є зрадницькою. Влада має думати про Україну, а не іти на поступки й перемовини з терористами. Жодна країна світу не веде перемовини з терористом. Ми будемо постійно виходити на Майдан до тих пір, поки не будуть виконані наші вимоги, ми не допустимо капітуляції.

Тривало віче годину. Кількість людей організаторка заходу не назвала. За словами речниці Нацполіції Закарпаття Лідії Подолей, присутніх було 20 осіб. Порушень порядку правоохоронці не зафіксували. Завершилося віче виконанням гімну.

Нагадуємо, 1 жовтня Україна погодилась на «формула Штайнмаєра». Підписав текст листа, який містить «формулу» представник України у ТКГ Леонід Кучма. За цією формулою окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів, а якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Україна виконає «формула Штайнмаєра» за умов, якщо з окупованих територій Донбасу виведуть іноземні війська, до виборів забезпечать доступ медіа і спостерігачів, а також якщо вибори проводитимуть відповідно до норм українського законодавства.