900 тисяч закарпатців підписали декларації з сімейними лікарями

19:51, 8 жов. 2019
 
900 тисяч закарпатців підписали декларації з сімейними лікарями

900 тисяч закарпатців підписали декларації з сімейними лікарями. Про це сьогодні сказав начальник відділу департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимир Кузьмик. За його словами, договори з пацієнтами уклали більше семисот сімейних лікарів.

Ужгородка Лариса Кравець з п’ятирічним сином прийшла  до сімейного лікаря.  

ЛАРИСА КРАВЕЦЬ, ужгородка

- Я з нею підписала контракт, вона була наш педіатр, так як з нею я добре комунікувала, вона добре лікувала моїх дітей, і я вже підписала з нею, так як вона вже знає і дітей моїх, і мене, якщо мені потрібна була консультація лікарів, по моїм спеціалітам, вона завжди мене направляла, вона знає краще в своїй сфері всіх лікарів.

У лікарки сімейної медицини  ужгородської амбулаторії № 6 Ірини Кулик близько тисячі пацієнтів.

ІРИНА КУЛИК, лікарка сімейної медицини  ужгородською амбулаторією № 6

- Я рахую, що та кількість моїх пацієнтів, була би мені достатньою тому що роботи з ними дуже багато, у нас переважно все ж таки, більше похилого віку людей, але враховуючи, той коефіцієнт який ми отримуємо, нам ще набирати і набирати, щоб отримувати достойну зарплатню.

У цій амбулаторії працюють одинадцять  сімейних лікарів, каже завідувачка Тетяна Пшенична.

ТЕТЯНА ПШЕНИЧНА, завідувачка ужгородською амбулаторією № 6

- У середньому десь 1000 по деклараціям у лікарів, у кого більше, у кого менше, поки що не відображається по заробітній платі, тому що поки оплачується по заключеним деклараціям. але в  майбутньому будуть зміни, бо буде по якості, і будуть зміни по оплаті.

Заробітна плата сімейних лікарів залежить від кількості пацієнтів, які підписали декларації каже начальник відділу департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА  Володимир Кузьмик.

ВОЛОДИМИР КУЗЬМИК, начальник відділу департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА

- Найменша заробітна плата була від 7 до 8 тисяч, а найбільша 32 тисячі, це один із гірських районів, де враховуються і гірські відсотки.

Президентка української асоціації сімейної медицини Лариса Матюха каже, треба переглянути кількість пацієнтів, яких обслуговує один сімейний лікар.

ЛАРИСА МАТЮХА, президент української Асоціації сімейної медицини

- Ми не хочемо, щоб було професійне вигорання лікаря швидке, коли він обслуговує дві тисячі населення, і це радіус 50 км, це дуже великі ризики і для пацієнта, і для лікаря.

За словами Лариси Матюхи, загалом сімейний лікар може обслуговувати 1200-1500 пацієнтів.