День захисника Вітчизни: дві історії воїнів, що повернулися

11:14, 14 жов. 2019
 
День захисника Вітчизни: дві історії воїнів, що повернулися

У день захисника України, історії двох військових 128-ої гірсько-штурмової бригади, які бачили війну та захищали державу в зоні АТО/ООС.

Обрати об’єкт, виставити кадр, налаштувати фокус – зараз для Сергія Братасюка - це щоденна справа. У 2014-му, замість об’єктива фотокамери, він дивився в приціл гвинтівки. Розповідає: рішення піти в зону АТО прийняв відразу.

СЕРГІЙ БРАТАСЮК, захисник України

- Коли офіційно було визнано, що Росія напала на нас, після цього були великі збори на площі народній і після цього вечором я пішов у воєнкомат і записався добровольцем.

Майже протягом року Сергій Братасюк у складі 128 –ї окремої гірсько-штурмової бригади служив у Сєвєродонецьку, під Краматорськом та у Станиці Луганській.  У перервах між боями, фотографував побратимів.

СЕРГІЙ БРАТАСЮК, захисник України

- Найскладніше – це побут. Прибували на різні місця, приміщення ж не надавалися, як це є у військових частинах стаціонарних, тому треба було швидко думати. крім цього, я взяв фотоапарат, продовжував своє заняття любиме – це теж якось відволікає від тих негараздів.

«не падають тілом,  а падають духом, язик не вбиває – вбивають слова, і люди людям тоді лише мухи, коли не цінують ні крихти життя»

Відволіктись і не думати про війну Анатолію Молнару допомагає поезія. Сюди чоловік приходить, аби згадати все і спогади  переносить у вірші.

АНАТОЛІЙ МОЛНАР, захисник України

- Коли почалося АТО, то я вже служив по контракту. І так, це було моє таке особисте рішення. поїхали спочатку мої всі побратими, я ще в частині військовій залишився по деяких питаннях, а потім дав згоду і теж пішов.

З травня до вересня 2014 року під містом Щастя 20-річний Анатолій був оператором військової машини, допомагав волонтерам постачати військових продуктами харчування та обладнанням.

АНАТОЛІЙ МОЛНАР, захисник України

- Найважче – привикнути до польових умов. і коли обстрілюють, цей стан дуже важкий, бо ти нічого не можеш зробити. ти просто ховаєшся в окопах і не знаєш, що буде через кілька хвилин.

Після повернення додому Анатолій Молнар видав збірку поезій, а Сергій Братасюк – відкрив фотовиставку своїх робіт. І обидва кажуть: після зони АТО почали цінувати життя.