Черги вантажівок на пунктах пропуску "Тиса" та "Ужгород"

20:16, 3 лис. 2019
 
Черги вантажівок на пунктах пропуску

400 вантажівок залишаються перед пунктом пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» на українсько-словацькому кордоні. Ще 400 - перед КПП «Тиса-Захонь» на українсько-угорському кордоні. Про це сьогодні нам повідомила речниця Чопського прикордонного загону Олена Трачук.

400 вантажівок залишаються перед пунктом пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» на українсько-словацькому кордоні. Ще 400 - перед КПП «Тиса-Захонь» на українсько-угорському кордоні. Про це сьогодні нам повідомила речниця Чопського прикордонного загону Олена Трачук. На місці побувала наша знімальна група.

 

М. ЧОП

Черга вантажівок перед пунктом пропуску «Тиса-Захонь» на українсько-угорському кордоні об 12 годині 3 листопада починалася від села Тийглаш Ужгородського району. Далекобійник Сергій Жуков стоїть в заторі два дні. Чоловік їде в Угорщину.

ЙОСИП, далекобійник

- Ми й так розуміємо, що в Угорщині видно свята були, що заборонений був рух, і що польські дозволи закінчилися, тому всі сюди поїхали. Прикордонники в якому режимі працювали, у такому й працюють. Це не їхня провина абсолютно. Тут просто збільшився потік автомобілів.

Дві доби тут стоїть і Петро Куц.

ПЕТРО КУЦ, далекобійник

- Я вже 20 з лишнім років їжджу тут, але такого бардака, як зараз, тут ще не було. Ніхто тут нічого не питає. Тут просто кажуть: мені треба їхати. І він поїхав. Його не пустили, а він поїхав зустрічною смугою. Це нормально? Бо йому треба їхати. А ми не люди? Ми стоїмо добами тут. Не було поліції тут. Вони проїхалися тут, а куди вони поїхали, я не знаю.

 

М. УЖГОРОД

А це черга вантажівок перед пунктом пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» на українсько-словацькому кордоні. Далекобійник Олександр Волковінський їде в Чехію. Чоловік стоїть в заторі уже восьмий день.

ОЛЕКСАНДР ВОЛКОВІНСЬКИЙ, далекобійник

- У неділю десь о 6 годині вечора ми сюди стали. От зараз метрів 400 буквально зверху спустився, бо там ні зв’язку, нічого немає. Ні сміттєвого бака, ні туалету, нічого немає. Ми тут, як собаки, сидимо в цих кабінах. Ні разу ніхто не зупинився. Може, у нас там щось ну….

12 добу в черзі перед пунктом пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» на українсько-словацькому кордоні стоїть далекобійник Іван Куцин. Розповідає, за порядком стежать працівники поліції.

ІВАН КУЦИН, далекобійник

- Підходять, тут возять продукти, воду, продукти возять. Там стоять чергують, щоб без черги не проходили.

За словами речниці Чопського прикордонного загону Олени Трачук, на пунктах пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» та «Тиса-Захонь» станом на 14:30 стояли по 400 вантажівок.

ОЛЕНА ТРАЧУК, речниця чопського прикордонного загону

- Насамперед, це пов’язано з тим, що наприкінці року закінчилася кількість дозволів, які видає Республіка Польща для здійснення міжнародних перевезень. Відтак автомобілі, які до цього прямували в польському напрямку, перепрямували свій рух в напрямку Угорщини та Словаччини. До того ж за останні дні кількість вантажівок знову збільшилась у зв’язку з тим, що вихідні дні, а як відомо, у вихідні Словаччина та Угорщина обмежують кількість автомобілів, які рухаються їхніми дорогами. У середньому на пункті пропуску «Ужгород» оформляють до 100 вантажних автомобілів, а в пункті пропуску «Тиса» до 250.

ОЛЕКСАНДР БОДНЯ, речник патрульної поліції на Закарпатті

- Постійно на місці події чергують екіпажі патрульної поліції, які забезпечують громадський порядок та стежать за дотриманням водіями правил дорожнього руху. Поки ситуація спокійна. Порушень не було виявлено. Усе в межах правил.

Нагадаємо, черга вантажівок в пункті пропуску «Ужгород» минулого тижня сягала семи кілометрів. Про це розповів заступник начальника відділу митного оформлення поста «Ужгород» Василь Станко. За його словами, така черга на кордоні  тривала понад тиждень. Причина у відсутності дозволів від польської сторони.