Голосування за проєкти Бюджету громадських ініціатив розпочалося в Ужгороді

18:58, 4 лис. 2019
 
Голосування за проєкти Бюджету громадських ініціатив розпочалося в Ужгороді
Голосування за проєкти Бюджету громадських ініціатив розпочалося сьогодні в Ужгороді. Прийом заяв для участі, нагадаю, тривав з 10 вересня до 10 жовтня. Про це розказала координаторка громадського бюджету Ужгорода Іветта Міхалко.
 
Загалом ужгородці подали 11 проєктів, два з яких комісія відхилила. Цьогорічний бюджет громадських ініціатив становить 5 млн грн. Також Іветта Міхалко розповіла, для голосування конкурсна комісія відібрала 6 локальних проєктів, вартістю від 10 до 500 тис грн. та 3 загальноміські, вартістю від 500 тис до 1,5 млн грн. Проголосувати за проєкти, які реалізують за бюджетні кошти, жителі Ужгорода зможуть до 17 листопада.

Проєкт створення «Соціальної майстерні», де б могли навчати дітей із  неповних сімей різним ремеслам підготував голова ужгородського «ПЛАСТу» Іштван Удут. Проєкт передбачає облаштування місця, де проводитимуть заняття з дітьми.

ІШТВАН УДУТ, голова ужгородського «Пласту»

- Це буде таке місце орієнтовно розміром, як ця кімната, де буде різне устаткування для обробки шкіри, дерева, для праці з електрикою. Мета цієї майстерні, цього проекту – це сформувати теж нову генерацію чоловіків, які зараз є, або дівчат, сформувати дорослих свідомих людей, які будуть щось вміти. У цій майстерні буде можливість дітям навчитися щось робити додому. Наприклад, якщо нема в домі чоловіка, вони прийдуть, вони навчаться щось робити і цей предмет понесуть додому.

Нагадуємо, у 2018 році ПЛАСТ уже вигравав у Бюджеті громадських ініціатив. За отримані 270 тисяч гривень створили Пластову домівку. На реалізацію цьогорічного проєкту «Соціальна майстерня», за словами Іштвана Удута, необхідно 300 тисяч гривень.

ІШТВАН УДУТ, голова ужгородського «Пласту»

- У цю вартість входить і ремонт приміщення, бо треба шумоізоляцію, теплоізоляцію, треба подивитися світло, опалення, як ми маємо в цьому приміщенні, зробити кондиціонер, щоб було тепло взимку працювати. Дуже велику частину грошей – це підуть витрати на устаткування. В ідеалі це б мало бути в цій домівці «ПЛАСТовій» нашій, щоб це не був окремий проект наш, щоб це було все тут разом.

Школярка Анастасія Борисенко є співавторкою проєкту «Упс – Ужгород проти сміття». Це один із 3 загальноміських проєктів. Його бюджет - 570 тисяч гривень.

АНАСТАСІЯ БОРИСЕНКО, співавторка проєкту «Упс-Ужгород проти сміття»

- Спрямований він на те, щоб люди звертали свою увагу взагалі на екологію нашого міста і на покращення взагалі нашого зовнішнього вигляду. Зараз постає дуже важлива проблема викиду сміття, сортування і так далі. Ми плануємо проводити різні інформаційні кампанії, як я вже сказала у різних навчальних закладах, та створювати, можливо, якийсь екомерч, який націлений на звернення уваги, знову таки. Це можуть бути різні толстовки, якісь екопляшки і так далі.

Координаторка громадського бюджету Ужгорода Іветта Міхалко розповіла, проголосувати за проєкти громадських ініціатив можна двома способами.

ІВЕТТА МІХАЛКО, координаторка громадського бюджету Ужгорода

- Голосувати можна двома способами. Це онлайн, через банк «ІD» у кого є. Заходите на сайт міської ради в розділ «Бюджет громадської ініціативи», там буде позначка «Проголосувати за проект», або знаходите «Ужгород, проекти громадський бюджет». Голос може подати людина один за один проект. Наступний спосіб голосування – це у ЦНАПі паперовим бюлетенем. Це людина приходить з паспортом, або іншими документами, які засвідчують, що вона проживає, або навчається, або працює в місті Ужгород, заповняє бланк, кидає його в спеціальну урну, його голос буде зарахований.

Проголосувати за проекти громадських ініціатив можна до 17-го листопада.