Чотири нагробні плити знайшов житель Чопа

17:28, 7 лис. 2019
 
Чотири нагробні плити знайшов житель Чопа

Чотири надгробки знайшов біля будинку свого сина житель Чопа. За словами міського голови Валерія Самардака, це могильні плити з колишнього єврейського кладовища.

Знайшов чотири нагробні плити на подвір’ї будинку свого сина Юрій Фещенко. Він придбав будинок для сина і допомагав йому робити ремонт.

ЮРІЙ ФЕЩЕНКО, знайшов плити

- ...коли робили сходи на цьому місці ми знайшли там на цьому місці, гранітні плити зразу було видно що вони не бетонні і не спеціально там їх там вирізали. ми їх вийняли і побачили, що там  на них вниз є надписи. на єврейській мові.

Чоловік розповідає: неподалік його будинку раніше знаходилося кладовище з похованням євреїв.

ЮРІЙ ФЕЩЕНКО, знайшов плити

- По розповідям старожилів міста Чопа, на цьому місці, де ви бачите гаражі, тут було єврейське кладовище, повна вероятність того, що все єврейське кладовище, люди ті плити сюди і тягнули.

Знайдені нагробні плити чоловік передав до комунального господарства міської ради Чопа.

ВАЛЕРІЙ САМАРДАК, чопський міський голова

- Ми по крупицям багато років збираємо все, що залишилось від кладовища, ставимо за мету, з декількох плит, зробити меморіальний комплекс і на тому місці, де колись було іудейське кладовище  поставити меморіальний знак як пам’ять і вшанування людям, які були поховані в місці, де було колись іудейське кладовище.

Меморіальний комплекс, за словами міського голови, мають створити навесні наступного року.