Всеукраїнський радіодиктант єдності писали на Закарпатті

18:11, 8 лис. 2019
 
Всеукраїнський радіодиктант єдності писали на Закарпатті

19-тий Всеукраїнський радіодиктант єдності писали сьогодні на Закарпатті. Він називався «Від бересту – до «цифри», розповів мовознавець, автор тексту Олександр Авраменко.
Диктант транслювали на всіх платформах Суспільного: телебаченні, радіо та онлайн. Нідіслати текст можна було до 12 години на електронну скриньку Українського радіо.

В той же час, о 12, текст радіодиктанту оприлюднили на сайтах Українського радіо та Cуспільного мовлення. Написали диктант Національної єдності 160 учнів Кам`яницької загальноосвітньої школи. Це учні 6-11 класів, розповів директор школи Михайло Мазюта. Учні кожного класу знаходилися в різних приміщеннях з відчиненими дверима. Транслювали диктант через радіо в коридорах.

С. КАМ’ЯНИЦЯ (УЖГОРОДСЬКИЙ Р-Н)

10:50. У Кам’яницькій школі готуються писати диктант «Національної єдності». Для учнів 6-11 класів увімкнули радіо. 

М. КИЇВ

За пів години мовознавець Олександр Авраменко в студії «Українського радіо» в Києві починає  зачитувати текст. 

С. КАМ’ЯНИЦЯ (УЖГОРОДСЬКИЙ Р-Н)

Учень 6 класу Кам’яницької школи  Віталій Воронков писав диктант уперше.

ВІТАЛІЙ ВОРОНКОВ, шестикласник

- Якщо б я писав і інші роки, то тоді можна було б і краще, а так не дуже файно.

Одинадцятикласники пишуть диктант національної єдності 4 роки поспіль.

КАТЕРИНА ПАСТЕЛЯК, одинадцятикласниця

- Цей диктант взагалі писалося легко. на мою думку, він був найлегший з усіх, що ми писали раніше. деякі слова, так, були сумнівні трохи.

ВОЛОДИМИР ХОРУЖИЙ, одинадцятикласник

- Насправді він був неважкий, у деяких словах, звісно, виникали сумніви, але загалом він був неважкий. Насправді досить важко адаптуватися до нового правопису, але я вважаю, що це можна буде зробити, якщо наполягти на його вивчення.

Разом із учнями диктант писала вчителька української мови та літератури Мар’яна Кул.

МАР’ЯНА КУЛ, учителька української мови та літератури

- Це вже не перший мій диктант. Єдине, що я ніколи його не надсилаю. Можливо, це моя помилка, у чомусь, можливо, вагаюся, як і нормальна людина, але навіть не допускала думки, що можу разом з учнями не писати диктант. І незалежно, в якому класі я б була. Це праця, це їхня робота, вони, ви бачили самі, хвилювалися, переживали.

Загалом цьогоріч диктант писали 160 учнів школи, каже директор Михайло Мазюта.

МИХАЙЛО МАЗЮТА, директор кам’яницької школи I-III ступенів

- Більше, ніж три роки поспіль ми проводимо 100-відсотково постійно цей диктант, нам подобається це. це популяризує нашу державну мову. Ми це робимо як контрольну роботу. Цей диктант вчителі української мови та літератури потім збирають ці роботи, за винятком тих, хто в принципі відсилає на електронну адресу свої роботи, забираються ці роботи, відповідно оцінюються. Це додаткова можливість оцінити здібності, можливості й навички наших учнів, які вони отримують протягом навчального року.

М. УЖГОРОД

До національного радіодиктанту долучилися й в Ужгороді. Зокрема, колектив Суспільного мовлення на Закарпатті. Працівники телебачення та радіо зібралися у ньюзрумі.

ВЕРОНІКА МОРОЗ, продюсерка новин

- Дуже переживала перед початком, тому що новий правопис – це така тема, напевно, не всі правила просто ще запам’ятались. Тому такі диктанти досить корисні. Відчувався такий класний дух, атмосфера, тому що писали тут, в редакції всі, і час від часу дивилась на монітор і бачила, що там в бібліотеці у києві пишуть. Розумію, що саме в цей момент тисячі українців не тільки в Україні, а й у всьому світі писали цей диктант.

АНТОН ШТУРМАРЕВИЧ, ведучий радіопрограм

- Якщо порівняти його із минулорічним, то він значно складніший, багато власних назв, багато саме за новим правописом різних слів. Взагалі я в шоці від Олександра Авраменка. Він жодного разу не запнувся. Це складний текст, багато слів і мені як радіоведучому це неймовірно круто. Йому неймовірна повага.

Вперше в Україні радіодиктант «Національної єдності» писали у двотисячному році. Цього разу в тексті були слова з нового правопису. За 15 хвилин після закінчення диктанту учасники могли перевірити свої помилки  на сайті Українського радіо.