Громадські обговорення щодо будівництва міні-ГЕС у селі Забрідь

19:11, 11 лис. 2019
 
Громадські обговорення щодо будівництва міні-ГЕС у селі Забрідь

Громадські обговорення щодо оренди земельної ділянки, на якій хочуть збудувати міні-ГЕС, відбулися в селі Забрідь Великоберезнянського району. Малу гідроелектростанцію хочуть звести на річці Уж. Про це, за словами сільського голови Василя Герзанича, мешканцям села не повідомили.

Це річка Уж в селі Забрідь Великоберезнянського району. Тут з 2013 року земельну ділянку під забудову міні-ГЕС орендує товариство з обмеженою відповідальністю «АКВАНОВА ДЕВЕЛОПМЕНТ». На сервісі YouControl вказано, що ця фірма займається виробництвом електроенергії. Зареєстрована вона 2008 року у Києві. Керівником є Перякова Олена. Сільський голова Василь Герзанич каже: про те, що поблизу села хочуть побудувати міні-ГЕС, не знав.

ВАСИЛЬ ГЕРЗАНИЧ, сільський голова села Забрідь

- Я навіть не знав, як я можу їх знати, якщо я з ними договір не заключав. – Тобто договору як такого нема? – Договір є з адміністрацією заключний, із сільською радою – ні. По сьогоднішній день вони нам сплачують 501 гривню в день, 6000 гривень – в місяць. Я не захищаю нікого, але, розумієте, якщо б йшло до того, щоб починалося якесь будівництво, на погодження тих документів чи інших на погодження на будівництво, обов’язково  то б знала громада, я б то сам не вирішував. Громада б то не дозволила категорично.

Секретарка сільради Галина Мандрик у телефонній розмові сказала, перед тим, як надати ділянку в оренду  - у березні 2010 року були проведені громадські обговорення. Забрідська депутатка Інна Плакош каже, про оренду ділянки, як і про можливість будівництва там міні-ГЕС – почула два тижні тому.

ІННА ПЛАКОШ, депутатка села Забрідь

- Недавно була сесія і нам повідомили про те, що із 2011 року з нами заключили, тобто із Великоберезнянською РДА заключили договір, що хотіли б взяти ділянку 1 га під будівництво ГЕС, а так я нічого не знала, до цього часу я не знала, що саме там хочуть щось будувати й взагалі, що воно є там.

Під час громадських слухань проголосували проти будівництва міні-ГЕС.

ВІТАЛІЯ КВАКОВСЬКА, жителька села Забрідь

- Щодо забудови ГЕС я, як жителька Заброді, категорично проти, тому що в нас зараз склалася така ситуація, не тільки у нас тут, у Заброді, а й повністю в нашому районі, люди взагалі не мають води, взагалі. А якщо ще поставлять греблю, перегатять нашу річку взагалі навіть напитися не буде води не те, що випрати й необхідні речі зробити для себе. 

Ми звернулися за коментарями щодо законності оренди ділянки до управління держгеокадастру в області, а також щодо будівництва міні-ГЕС до представників «АКВАНОВА ДЕВЕЛОПМЕНТ». Їхні відповіді ми висвітлимо у наступних випусках новин.