Майже 200 тисяч електронних рецептів виписали закарпатські лікарі за програмою «Доступні ліки»

18:43, 15 лис. 2019
 
Майже 200 тисяч електронних рецептів виписали закарпатські лікарі за програмою «Доступні ліки»

Майже 200 тисяч електронних рецептів виписали закарпатські лікарі за урядовою програмою «Доступні ліки» з квітня цього року.

Нагадаємо, за допомогою неї люди з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. З весни цього року ліки за програмою можна отримати тільки за електронним рецептом

Ужгородка Ріта РОзгоні  прийшла до сімейного лікаря щоб отримати електронний рецепт за програмою «Доступні ліки».

РІТА РОЗГОНІ, ужгородка

- У минулому місяці у мене був декілька раз гіпертонічний криз, і я звернулася до лікаря з приводу обстеження, по якій причині у мене тиск. Обстежилися і лікар мені призначив ліки для пониження артеріального тиску, це аналапріл, це дуже зручно, я прихожу, мені приходить смс, я в зручний для себе час, і отоварюю свій рецепт. Це за програмою доступні ліки.

600 електронних рецептів з квітня виписала сімейна лікарка амбулаторії № 4 в Ужгороді Наталія Деяк.

НАТАЛІЯ ДЕЯК, сімейна лікарка

- Заповнюємо всі пункти, які потрібні, для виписки рецепту, з приводу чого пацієнт звернувся, які хронічні захворювання має, який препарат лікар має виписати, дозу вказуємо, вказуємо скільки разів на добу приймати і на який час виписуємо препарат.

Отримати електронний рецепт можуть ті пацієнти, які підписали декларацію з сімейним лікарем. Після огляду на мобільний телефон людина отримає повідомлення із рецептом.

НАТАЛІЯ ДЕЯК, сімейна лікарка

- Звіряємо номер телефону який є в декларації, його номер телефону, і виписуємо рецепт. Пацієнту приходить смс, він з нею приходить в аптеку. Набагато зручніше і краще стало з електронними рецептами, якщо людина похилого віку і не змозі прийти на прийом, вона мені телефонує, каже своє прізвище, і я сидячи тут за столом виписую їй рецепт. І приходить смс з якою вона йде в аптеку. Або сьогодні або завтра, рецепт дійсний 1 місяць.

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська розповідає: якщо людина не вміє користуватись мобільним телефоном – їй допоможуть лікарі та аптекарі.

ДАРИНА ДМИТРІЄВСЬКА, сімейна лікарка

- Все одно всі наші пацієнти зареєстровані за номером мобільного телефону, це або їхній мобільний телефон або можливо їхніх родичів.  Це може бути або донька, або син, або ще хтось. надалі, якщо в людини є цей телефон, але вона не дуже розбирається, що там, ми знаємо: лікар може проконтролювати що ця смс прийшла, подивитися власноруч і сказати: «підіть  до аптеки і провізор, або працівник аптеки вони знають, можуть подивитися і знайти цей номер.

Якщо ж ви змінили номер мобільного телефону необхіно змінити і дані на офіційному сайті Національної служби здоров’я, каже представниця установи Ірина Ліштаба.

ІРИНА ЛІШТАБА, представниця Національної служби здоров’я України

- Таку форму можна заповнити разом з лікарем, або удома. Звернувшись до лікаря наступного разу ви можете переподати декларацію та визначити номер телефону, який вам належить.

За словами Ірини Ліштаби, пацієнти які не мають мобільного телефону можуть отримати рецепт у друкованому вигляді.