Замок «Паланок» реставрують за 2,7 мільйони гривень

18:46, 18 лис. 2019
 
Замок «Паланок» реставрують за 2,7 мільйони гривень

2 мільйони 700 тисяч гривень спрямують на реставрацію будівлі замку «Паланок». Про це сьогодні повідомив директор мукачівського історичного музею Михайло Белеканич. Гроші виділили в межах проєкту «Смарт музей», що діє за фінансової підтримки Європейського Союзу. 

Директор мукачівського історичного музею Михайло Белеканич показує будівлі нижньої частини замку «Паланок». Після відновлення приміщень на чотирьохстах квадратних метрах будуть музейні фонди, кінотеатр і картинні галереї.

МИХАЙЛО БЕЛЕКАНИЧ, директор мукачівського історичного музею

- Будуть відреставровані 2 будівлі замку на ці кошти. Буде задіяно в ці кошти і заміна вікон, дверей. Дах повністю капітально реставрується, зробляться фасади і внутрішіні роботи, які потребують ці будівлі.

Керівник асоціації  розвитку малого і середнього бізнесу Євген Лукша каже: за кошти проєкту відзнімуть анімаційний фільм та зроблять інтерактивну експозицію «Історії Замку Паланок».

ЄВГЕН ЛУКША, керівник Асоціації розвитку малого і середнього бізнесу

- В рамках роботи по створенню смарт-експозиції у нас є три завдання. Перше завдання – це вибудувати цифрові макети мукачівського замку в такій подобі, в якій замок був колись. Не такий, яким ми бачимо його сьогодні, а такий, яким він був у XІV, XV, XVI століттях і показати його розвиток через століття на екрані з дотиковою функцією. Хто хоче ознайомитися з експозицією, він сам буде керувати цією експозицією і бачити прогрес розвитку будівництва замку.

Загалом «Смарт музей» має по-новому представити культурну спадщину 6-ти музеїв у трьох країнах.

КСЕНІЯ ОХОТНИК, координаторка проєкту «Смарт музей»

- Цей проект направлений на створення сучасних, цікавих музеїв на території карпатського регіону. Він охоплює 3 країни: Словаччину, Угорщину та Україну. Загальний бюджет становить більше 800 000 євро, з яких європейським союзом надається 700 000 євро. Для української частини – більше 290 000 євро.

За словами Ксенії Охотник, проєкт «Смарт Музей» мають завершИти до серпня 2021 року.