Законність надбудови в історичній частині Ужгорода перевірить комісія

18:17, 28 лис. 2019
 
Законність надбудови в історичній частині Ужгорода перевірить комісія

Законність надбудови в історичній частині Ужгорода на вулиці Духновича, 6 наступного тижня перевірить комісія. Вона складатиметься з представників міськради, державної архітектурної будінспекції та відділу охорони культурної спадщини Закарпаття. Про це нам сьогодні розповів головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Костянтин Куцов.

Ужгородець Ярослав Дроздовський проживає із сім’єю у другій квартирі на вулиці Духновича, 6. За його словами незаконне будівництво сусіди розпочали два місяці тому.
ЯРОСЛАВ ДРОЗДОВСЬКИЙ, ужгородець
- Це спільний двір мешканців будинку під номером шість, тут є п’ять квартир, ми всі ним користуємося і ось ви можете побачити, як виглядає надбудова, вони збільшили більше, ніж на два метри висоту власної квартири чим перешкоджають інсоляції належній, яка належить мені.
Межує із будівництвом на Духновича – дитяча музична школа номер один ім. Чайковського. Олена Хрим, директорка навчального закладу, каже, найперше, що бентежить – будівництво не обгороджене.
ОЛЕНА ОХРИМ, директорка ужгородської дитячої музичної школи № 1
- У нас понад 650 дітей в школі, всіх утримати ви туди не ходіть, бо там може щось впасти на голову, це є моя відповідальність чи страшно мені, так мені страшно, фактично на території школи будують, а що будують, - ми не знаємо, але саме страшне, що там може бути ? тому, що віка цієї будівлі, вони фактично виходять на території школи, добре, якщо це жилий будинок, але там може бути і ресторан і заклад інших послуг.
За інформацією головного архітектора Ужгорода Олега Боршовського, ніяких дозвільних документів на будівництво другого поверху власники квартири номер чотири на Духновича не погоджували.
ОЛЕГ БОРШОВСЬКИЙ, головний архітектор Ужгорода
- Управління містобудування і архітектури ніяких містобудівних умов і обмежень не надавала, автоматично дана інформація пішла до державно будівельного контролю. І ніяких документів не було від охорони культурної спадщини департаменту культури у зв’язку з тим, що ці забудовники не зверталися.
Головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА, Костянтин Куцов, розповів, що вже попередньо виїжджали на будівництво. Висновок – власники квартири номер 4 не мала права розпочинати будь-які роботи, бо ця вулиця знаходиться в історичній частині міста і внесена до об’єкту культурної спадщини «Замкова гора».
КОСТЯНТИН КУЦОВ, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА
- Я спілкувався із власником будівництва, ну особою, яка представилася власником, за його словами, те, що він робить – це елементарна необізнаність з законодавством. Знов таки за його словами у нього ніяких дозвільних документів не має, ні містобудівні, ні культурної спадщини, відповідно. Наразі будівництво призупинено, наскільки мені відомо.
Ми намагалися зв’язатися із власниками четвертої квартири на вулиці Духновича, 6 в Ужгороді. Відповіді не отримали.

Ми готові почути його позицію і оприлюднити у наступних випусках новин.