«Доведи, якщо зможеш» — розслідування проєкту #Інсайд про виплати родинам медиків, що померли від ковіду

«Доведи, якщо зможеш» — розслідування проєкту #Інсайд про виплати родинам медиків, що померли від ковіду

5 лис. 2021

В неділю, 7 листопада, о 19:30 дивіться на телеканалі UA: ЗАКАРПАТТЯ новий випуск проєкту журналістських розслідувань #Інсайд. На прикладі Львівщини команда проєкту дослідила, з якими проблемами стикаються рідні померлих від ковіду медпрацівників. 

За даними Фонду соціального страхування в Україні від початку пандемії захворіли на COVID-19 понад 54 тисячі медичних працівників. З них 806 померло саме через ковід. За законом рідні померлих медиків можуть отримати виплату від держави. У новому випуску журналістських розслідувань #Інсайд — історії двох родин. 

«Перша — про сім’ю терапевта Красненської міської лікарні Василя Орищича. Комісія, яка проводила розслідування, проголосувала, що чоловік інфікувався COVID-19 не на роботі. А відтак рідні не можуть отримати грошей від держави. Як нам вдалося з’ясувати, члени комісії вирішують інфікувався медик у лікарні чи ні лише на підставі тих документів, які їм надають у медзакладі. Тобто, до прикладу, комісія навіть не оглядала кабінету, де працював терапевт, а там були порушені санітарні норми», — каже авторка й ведуча проєкту #Інсайд Мар’яна Сич. 

Друга історія — про сина лікарки Львівської обласної клінічної лікарні Ірини Федоришин. Комісія підтвердила, що анастезіологиня інфікувалася від пацієнта на роботі. Але її сину, Андрію Сороці,  майже рік довелося доводити у суді, що він і його мама — одна сім’я. 

«Історії двох родин померлих лікарів із Львівщини — не виняток. Під час підготовки цього матеріалу до нас зверталися родини й з інших областей. Вони теж сумніваються у якості розслідувань своїх комісій, розповідають про проблеми із виплатами на рівні Фонду соціального страхування. Це підтверджують і судові справи у реєстрі.  У підсумку — виплати від держави отримали лише 174 родини. А це всього 22% від загальної кількості померлих медпрацівників», — зазначила Мар’яна Сич. 

Проєкт #Інсайд виходить на регіональних телеканалах Суспільного, а на діджитал-платформах — адаптована версія програми.

Зазначимо, програма #Інсайд стала однією з шести проєктів-переможців готових до реалізації всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування». Мета проєкту — не лише показувати громадськості та правоохоронцям факти зловживань в регіоні, а й заохочувати мешканців відстоювати власні права та права громад. 

Нагадаємо, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Закарпатті це — телеканал UA: ЗАКАРПАТТЯУкраїнське радіо Ужгород та музичне радіо Тиса FM. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.