Історії-спогади людей, які пережили Голодомор у дитячому віці — дивіться на UA: ЗАКАРПАТТЯ

Історії-спогади людей, які пережили Голодомор у дитячому віці — дивіться на UA: ЗАКАРПАТТЯ

26 лис. 2021

До Дня пам’яті жертв Голодоморів команда Суспільне Херсон підготувала спецпроєкт «Де пам’ять не мовчить». В ефірі всіх регіональних телеканалів Суспільного, зокрема і UA: ЗАКАРПАТТЯ, спецпроєкт виходитиме 27 листопада. Крім цього, регіональні мовники Суспільного готують тематичні випуски проєктів, присвячені Дню пам’яті жертв Голодоморів.

Телеглядачі побачать 7 історій, кожна з них — це спогади тих, хто пережив Голодомор у дитячому віці. Аби обрати ці розповіді, команда Суспільне Херсон кілька днів провела в обласному архіві, перечитавши більше сотні особистих справ.

За словами тимчасової виконувачки обов’язків продюсерки Херсонської філії Суспільного Еріки Авдєєвої, зйомки тривали кілька днів поблизу тих сіл, які у 30-х роках постраждали від Голодомору. У зйомках взяли участь семеро дітей-вихованців театральної студії заслуженої діячки мистецтв України Тетяни Князєвої.

«Працювати над спецпроєктом “Де пам’ять не мовчить” було складно, але в мене була мрія зробити реконструкцію тих важких часів і показати пережите очима дітей. Реконструкція — річ не проста, участь дітей у зйомках з такої тематики — теж завдання не з легких. Втім, наше величезне бажання показати спогади тих, хто пережив Голодомор, допомогло досягти мети. Перед зйомками ми з дітьми прочитали історії, які вони мали втілити, трохи поспілкувалися розповідаючи, що пережили їхні ровесники у 30-х роках. Чесно кажучи, я була вражена, як до цього поставилися діти. У їхніх очах було співчуття, а іноді й сльози», — розповідає Еріка Авдєєва.

Консультантом з реконструкції став історик та краєзнавець Андрій Лопушинський. Тексти спогадів озвучили актори Херсонського академічного обласного музично-драматичного  театру ім. М. Куліша. Реквізит для зйомок надали Херсонський фаховий коледж культури та мистецтв, а також Херсонський обласний центр народної творчості.

«У 21 столітті досить складно відтворити образи людей та побуту першої половини 20 століття, адже досить сильно змінилась матеріальна культура та архітектура населених пунктів. Особливо це стосується інтер’єрів хат — практично неможливо зараз знайти хату з традиційною піччю. Досить складно також підібрати костюми та предмети побуту. Але нам вдалося подолати ці труднощі й створити гармонійні образи тих років. Дуже допомогли нам жителі села Тягинка, а особливо Тетяна Половинка та Анатолій Бабич, які сприяли у зйомці в батьківській хатині 30-х років», — каже Андрій Лопушинський.  

Подивитися спецпроєкт онлайн можна буде на сайті філії, фейсбук-сторінці Суспільне Херсон та ютуб-каналі філії.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.