Телеглядачі Суспільного побачили прем’єрну серію «Мистецтва в країні війни»

Телеглядачі Суспільного побачили прем’єрну серію «Мистецтва в країні війни»

17 лис. 2022

17 листопада режисер документального серіалу «Мистецтво в країні війни» Костянтин Кляцкін розповів в телеефірі інформаційного ранку «Суспільне. Спротив» на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення про ідею кінопроєкту та його героїв. Опісля телеглядачі побачили прем’єрний епізод про українську художницю перформерку, кураторку та дизайнерку Алевтину Кахідзе.

«Цей проєкт — це перша спроба поговорити з митцями максимально відверто і спробувати зрозуміти, чи є місце митцю у воюючій країні. Ми воюємо зокрема і за те, щоб зберегти нашу культуру. І зараз не творити — це абсолютно неправильно», — вважає Костянтин Кляцкін.  

Читайте також: Творити, щоб перемагати — телепрем’єра документального серіалу «Мистецтво в країні війни» на Суспільному

«Мистецтво в країні війни» — це історії 25 українських митців: художників, композиторів, письменників, які не виїхали за кордон та продовжують свій творчий шлях в Україні. 

«Герої проєкту дуже різні — від художників і скульпторів до академічних композиторів та концептуалістів. У кожного, хто професійно займається творчістю, була велика проблема, як повернутися до творчості після всього, що відбулося. У кожного це дуже непростий шлях. Наприклад, у мене є друг-композитор, який не знав, чи зможе він колись писати музику, бо все що міг (у перші тижні вторгнення — ред.) — це бути водієм, вивозити людей з Києва та області на Захід», — згадує Костянтин Кляцкін.

Режисер документального серіалу переконаний, що проєкт також зможе познайомити глядача ближче з українськими митцями.

«Це хороший привід познайомити українців з нашими сучасними митцями, бо він, як не дивно в цих складних умовах, популяризує українське мистецтво. Дуже важливо зараз показувати світу, що Україна продовжує жити і тут йдуть свої культурні процеси, які, звичайно, зав’язані на війну і рефлексію того, що відбувається. Вони дуже непрості і глибокі, але вони йдуть», — каже режисер.

Прем’єра першої серії «Мистецтво в країні війни» відбулася 16 листопада ютуб-каналі та фейсбук-сторінці Babylon’13. Над документальним проєктом працювали команди DocNoteFilms у співпраці з Babylon’13.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії

Онлайн дивитися «Суспільне. Спротив» можна на сайтах телеканалів і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Оперативні новини від Суспільне Ужгород у соцмережах: