День Гідності та Свободи — історії нашої боротьби в ефірі «Суспільне. Спротив»

День Гідності та Свободи — історії нашої боротьби в ефірі «Суспільне. Спротив»

18 лис. 2022

До Дня Гідності та Свободи, 21 листопада, команда Суспільного Мовлення готує спецефіри всеукраїнського телепроєкту «Суспільне. Спротив», який виходить на Суспільне Ужгород та інших місцевих телеканалах Суспільного Мовлення* з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00** та з 17:00 до 21:00, онлайн — на сайтах філій та ютуб-каналі Суспільне Новини.

Кореспонденти Суспільного з усіх куточків України збирають історії українців про боротьбу та перемоги, думки експертів про становлення держави, інтерв’ю з воїнами та волонтерами. 

«Спільною командою регіональних філій ми хочемо показати не просто  історії учасників Майданів з різних куточків країни, а продемонструвати, як  насправді багато речей нас об’єднують, прослідкувати трансформації, які відбувались у свідомості під час тих подій, а тепер ― повномасштабної війни; проаналізувати, за які ідеї боролись українці в різні часи. І, врешті, поміркувати над тим, які помилки нам варто врахувати і яким ми хочемо бачити майбутнє нашої держави», ― зазначає координаторка ефіру, продюсерка Суспільне Черкаси Олена Баніна.

Читайте також: Коментатори Чемпіонату світу в Катарі-2022 на Суспільному

«Цього дня ми пропонуємо глядачам поміркувати про себе, своїх предків й нащадків. А саме, як від покоління до покоління українці борються за свободу і продовжують робити це сьогодні, ― каже продюсер Суспільне Чернівці Максим Волошин, автор ідей для спецефіру. ― Важливо не забувати про те, як складно та болісно нам вдається зберігати наші здобутки, розуміти їхню цінність і з гідністю передавати ці надбання нашим наступникам. Ким ми були, є, і ким можемо бути: у такому вимірі подискутуємо в етері місцевих Суспільних мовників у День Гідності та Свободи. Запрошуємо і вас до роздумів»

Читайте також: Розслідування Суспільного «Буча 22» — переможець телефестивалю «Серце Європи» у Варшаві

Історія спротиву й ідентичність українця, як запорізькі козаки захищають Україну сьогодні та сміливість бути українцем за радянських часів: наша боротьба триває століттями. Колишній політв’язень сталінських таборів 91-річний Ігор Олещук з Тернополя ініціював на місці в’язниці, в якій сидів, музей, і зараз свою історію розповідає українцям, які втратили домівку через російсько-українську війну. Чоловік каже, сьогодні важливо показувати справжню історію України.

Цю історію добре знали ті, хто вийшов на Майдан під час Революції Гідності, ті, хто пройшов Азовсталь, і ті, хто добровольцем ішов у найгарячіші точки боїв, розуміючи, що живим може не повернутись. Як українці змінюються на кожному етапі боротьби та чи стане українізація інструментом перемоги?

«Аналізуватимемо причини, які привели до двох революцій в Україні. Також спробуємо з’ясувати, звідки в українців таке палке прагнення свободи, що передається через багато поколінь. Звісно, згадаємо Героїв, які створювали революції, воювали проти агресора, робили все, аби Україна була вільною та незалежною державою», — розповідає Євген Тичина, продюсер Суспільне Ужгород та ранкового ефіру «Суспільне. Спротив».

У сучасній боротьбі за волю України викристалізувалось і поширилось волонтерство. Сьогодні всі на фронті ― донатять, плетуть сітки, купують і переобладнують машини, надають підтримку переселенцям та намагаються розповісти всьому світу про нашу боротьбу. Волонтерський фронт ― це і дорослі, як Ірина Ковалевська з Хмельницького, яка була на Майдані, і всі ці 9 років живе ним, і діти, як семирічна черкащанка Марійка Шемшур, яка з бабусею пече пиріжки, щоб зібрати гроші на генератор для військових.

Культурний фронт теж набув особливих сенсів. Перечитуємо класиків і бачимо пророчі рядки у творах, митці везуть допомогу на передову, організовують концерти для збору грошей на потреби захисників і викристалізовують українську ідентичність, яка скрізь ― у бізнесі, у відбудові, у навчанні. 

«Будемо говорити про те, якими ми є нині, який шлях ми пройшли від Революції Гідності і дотепер. Плануємо показати серію матеріалів, наприклад, про людину, яка під впливом нинішніх подій у поважному віці перейшла з російської на українську мову. Разом з експертами (мовознавцями, соціологами, філософами, митцями), спробуємо зрозуміти — що є українська ідентичність нині», — каже редактор денного ефіру «Суспільне. Спротив», шеф-редактор Суспільне Рівне Орест Гринюк.

Загалом, чи є вже «нове покоління українців» і яке воно? Які цінності у дітей та молоді, народженої після Майданів? Покажемо історію 19-річної третьокурсниці Національного медичного університету імені Богомольця Софії Козуб з Кропивницького, яка сьогодні рятує бійців на фронті, а після перемоги повернеться до студентської аудиторії, щоб згодом дбати про здоров’я мирних українців у вільній країні.

Що чекає Україну у європейській перспективі та як будемо відновлюватися — інфраструктурно й ментально — після перемоги? 

«Якими ми будемо після перемоги? Що виборюємо зараз на фронтах? Спільну візію окреслимо у вечірньому ефірі “Суспільне. Спротив”. Ми зібрали історії різних поколінь: родини бійця, який воює, тих, хто брав участь у Революції Гідності й зараз захищає країну, нового покоління українців. З політологом та економістом поговоримо про формування політичної нації українців, про її самоідентифікацію. Готуємо включення з тими, хто відповідає за відбудову та відновлення. Також проаналізуємо перспективу України в ЄС, адже саме за європейські цінності боровся Майдан, а сьогодні боремось всі ми», — переконана Ольга Крупник, випускова редакторка вечірнього ефіру «Суспільне. Спротив», шеф-редакторка Суспільне Львів.

Нагадаємо, всеукраїнський проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитися в телеефірі на місцевих телеканалах Суспільного щобудня вранці з 7:00 до 11:00, вдень з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. На час трансляції Чемпіонату світу з футболу час та тривалість проєкту на місцевих телеканалах може бути змінений. Стежте за телепрограмою та анонсами на офіційних сайтах Суспільного.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне КультураУкраїнське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії (Суспільне Чернівці, Суспільне ОдесаСуспільне ВінницяСуспільне Львів тощо). Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Крім Суспільне Крим.

** Денний ефір «Суспільне. Спротив» 21 листопада виходитиме з 12:00 до 14:45 — через трансляцію Чемпіонату світу з футболу.