Героїчна оборона попри блокаду — документальний фільм Суспільного «Битва за Чернігів»

Героїчна оборона попри блокаду — документальний фільм Суспільного «Битва за Чернігів»

24 лис. 2022

24 листопада о 14:20 в межах всеукраїнського проєкту «Суспільне. Спротив» на Суспільне Ужгород та інших місцевих телеканалах Суспільного Мовлення, телеканалі Суспільне Новини  та о 20:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів вийде перша частина документального фільму «Битва за Чернігів». На сьогодні це найповніша відеоісторія оборони Чернігова, знята за спогадами військових. Загалом вийде три епізоди проєкту.

«Розповідаємо про те, як наші хлопці зі Збройних сил, тероборони, Нацгвардії, прикордонслужби та всіх силових структур, зламали плани росіян захопити Київ і Чернігів за 2-3 дні. Повністю розповідаємо хронологію подій: від приготувань росіян до нападу ще восени 2021 року і до останніх днів блокади Чернігова», — говорить продюсер новин Суспільне Чернігів Андрій Тіток.

Читайте також: Лижі олімпійця Артема Прими продали на аукціоні Суспільного за 35 тисяч гривень

Глядачі почують розповіді військових, що брали участь у боях за місто. Це інтерв’ю командира 1-ї танкової бригади Леоніда Ходи, Героя України та командувача військ оперативного командування «Північ» Віктора Ніколюка, командувача обороною Чернігова у лютому-березні Дмитра Брижинського та всіх військових, які брали участь в обороні міста і на час зйомок фільму перебували у Чернігові.

«Говоримо й про те, чому росіяни хотіли захопити місто та які мали на нього плани, яких помилок вони припустилися, що їм завадило. Але найбільше — це історія про героїзм, про надзвичайні вчинки наших хлопців, як-от під час боїв у Количівці чи Новоселівці», — розповідає Андрій Тіток.

Читайте також: Телеканал Суспільне Новини — цілодобово про головне

У виготовленні фільму та пошуку перших героїв команді Суспільне Чернігів допомогло Оперативне командування «Північ», зокрема ексклюзивно надало кадри боїв, які оприлюднюються вперше.

«Ми вирішили сконцентруватися саме на історіях військових, бо їм було набагато важче, ніж цивільним. Хоча треба зазначити, що всі герої нашого фільму безмежно вдячні волонтерам та всім містянам, котрі їм допомагали: забезпечували їжею, надавали свої будинки тощо», — пояснює Андрій Тіток.

Дивіться «Суспільне. Спротив» по буднях з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

На період трансляції Чемпіонату світу з футболу проєкт «Суспільне. Спротив» на місцевих телеканалах виходитиме за зміненим розкладом.