Квартира через державні програми: як придбати і хто має право? 

Квартира через державні програми: як придбати і хто має право? 

27 вер. 2019

Відповіла на ці запитання директорка Закарпатського Регіонального управління Держмолодьжитла Галина Дудчук під час прямого ефіру телеканалу UA: ЗАКАРПАТТЯ програми #Звіти_наживо. 

«Найбільше користується попитом програма «Доступне житло», де зареєстровано 229 молодих сімей. Також популярною є «Пільгове кредитування» – де 136 сімей і 50 – ще в архіві з причини неможливої платоспроможності. Програма «Статутного капіталу» – за власні кошти Держмолодьжитло видає кредити без черги і дублікову ставку Нацбанку»,коментує під час ефіру Галина Дудчук.

За словами Галини Дудчук»: «Якщо людина хоче скористатися програмою «Доступне житло» потрібно зареєструватися (заява та анкета) і ми, відповідно, заносимо її в чергу.  На квартирний облік не потрібно ставати, а лише потім надати інформаційну довідку від реєстратора, що ця сім’я не має у власності ніякого житла. Програма «Пільгове кредитування» потрібно здати пакет документів та стати на квартирний облік або якщо ви зареєстровані у сільській раді, то необхідно звідти принести документ про те, що ви потребуєте житло».

У 2017-ому на Закарпатті завершилася обласна програма забезпечення житлом, яка діяла протягом 5 років. За ці роки мешканці Закарпаття отримали таку кількість помешкань: 

  • 2013 рік – 5 квартир, 
  • 2014 рік – 5 квартир, 
  • 2015 рік – 5 квартир, 
  • 2016 рік – 6 квартир, 
  • 2017 рік – 7 квартир.

«За останні 5 років була створена нова комплексна програма надання житла молодим сім’ям, учасникам АТО та ВПО, за цей період (з 2017 – і дотепер) скористалися нею 48 сімей, — наголосила в студії директорка Закарпатського Регіонального управління Держмолодьжитла Галина Дудчук. — Цьогоріч фінансування становить – 2 млн 979 грн, але ми надіємося, що буде перерозподіл і додатково будуть виділені кошти, оскільки потребують житла 220 закарпатських сімей».

Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний на офіційному сайті повідомив, що від початку року на Закарпатті, крім тих, що вже діють в області, прийнято ще 5 програм. «Комплексна обласна програма», яка діє в Ужгороді, Перечині, Тячеві, Тячівському та Виноградівському районах. На жаль, крім обласного центру, інші райони та міста не надавали кошти, хоча багато людей звертаються по допомогу, які там зареєстровані, — пояснює Галина Дудчук. — У 2017-му 1 учасник АТО отримав житло, 9 – у 2018 році. Цьогоріч за кошти, які ми отримали у липені-серпні, змогли отримати житло два учасники АТО».

Фінансування програм здійснюється з трьох джерел. Органи місцевого самоврядування, обласний та державний бюджети. В обласному центрі Закарпаття діє Програма забезпечення молоді, учасників АТО та ВПО житлом на 2018-2022 роки. За цією програмою на 2019 рік передбачено 5 млн. 600 тис. грн. Кошторисні призначення цього року – 235 тис. 182 грн.

В Ужгородській міській раді бюджетним запитом на 2020 рік планується закласти кошти в бюджет міста на виконання цієї програми в сумі – 7 млн 300 тис грн. 

Повне відео проекту #Звіти_наживо дивіться тут.