Суспільне та СТБ розпочинають Національний відбір на Євробачення-2020

Суспільне та СТБ розпочинають Національний відбір на Євробачення-2020

16 жов. 2019

Телеканал СТБ та UA: Суспільне мовлення оголошують про початок Національного відбору на Євробачення-2020.

Прийом анкет розпочинається сьогодні, 16 жовтня. Музичним продюсером Національного відбору залишається Руслан Квінта. Креативна продюсерка — Наталя Франчук. Ведучий прямих ефірів — Сергій Притула.

Цьогорічний відбір проходитиме з оновленими Правилами: у них внесено умови щодо обмеження виступів конкурсантів у країні-агресорі. Відтепер учасником Національного відбору може бути виконавець або колектив, який не здійснює концертної діяльності на території РФ із 2014 року, не планує та не анонсує її під час конкурсу й до фіналу Євробачення, а також не в’їжджав на територію Криму з порушенням законодавства України.

«Євробачення  особливий пісенний конкурс, бо він не тільки про музику, це про можливість представити свою країну у світі. Тому для нас, як для Суспільного мовника України, важливо організувати відбір спільно з СТБ таким чином, щоб представником України був не лише талановитий і яскравий артист, а й той, хто цілковито розуміє цю відповідальність, поділяє позицію та цінності українського суспільства й готовий дотримуватися правил конкурсу; той, хто зможе якнайкраще представити нашу країну на міжнародній арені», — сказав голова правління UA: Суспільне мовлення Зураб Аласанія.

«СТБ завжди гарантував артистам і глядачам чесний вибір найкращої, найсильнішої пісні, яка зможе гідно представити Україну на міжнародній сцені Євробачення. Збереження іміджу Національного відбору як головної музичної події, про яку говорить уся країна, конкурсу з прозорою системою голосування  саме це ми ставили перед собою за мету чотири роки тому й чітко дотримуємося цього правила сьогодні. Після минулорічного фіналу ми серйозно замислилися над тим, які зміни необхідні для того, щоб наша країна щороку була присутня на Євробаченні. Разом із колегами із Суспільного ми провели ряд зустрічей, аби розробити всі необхідні доповнення до Правил, і цього року плануємо приділити відбору представника України особливу увагу», — коментує керуюча директорка телеканалу СТБ Людмила Семчук.

Цього року фінансову підтримку переможцю Національного відбору під час підготовки, поїздки та перебування на конкурсі Євробачення надаватиме UA: Суспільне мовлення.

Витрати на проведення кастингу та телевізійну частину Національного відбору бере на себе телеканал СТБ.

Інші пункти Правил Національного відбору залишилися без змін. Відбір складатиметься з трьох етапів: всеукраїнський онлайн-збір анкет (триватиме до 25 грудня), телевізійні півфінали (8 та 15 лютого) та фінал, під час якого Україна назве свого представника на Євробачення-2020 (22 лютого). Учасником конкурсу можуть бути як самостійні виконавці, так і колективи в складі не більше ніж шість осіб. Конкурсна пісня має бути оригінальною, тривалістю не більше ніж три хвилини, а її текст не може містити закликів політичного, комерційного чи військового характеру. До участі не допускаються пісні, що вже повністю або фрагментами публічно виконувалися до 1 вересня 2019 року. Виключні майнові права на пісню мають належати учаснику.

Докладно з Правилами участі в Національному відборі можна ознайомитися на сайтах СТБ і UA: Суспільне мовлення.

Прямі ефіри Національного відбору-2020 пройдуть 8, 15 (півфінали) і 22 лютого (фінал) одночасно на СТБ і телеканалі Суспільного мовлення — UA: ПЕРШИЙ. Інформаційну підтримку Національного відбору будуть здійснювати всі телеканали групи StarLightMedia.

65-й міжнародний пісенний конкурс Євробачення-2020 відбудеться 12, 14 і 16 травня 2020 року в місті Роттердам, Нідерланди.

Нагадаємо, перший трирічний меморандум на спільне проведення Національного відбору на Євробачення СТБ і UA: Суспільне мовлення підписали у 2015 році. Така співпраця одразу стала успішною — у Національному відборі-2016 перемогла Джамала, яка повернула Євробачення в Україну. Новий формат відбору одразу став головною музичною подією країни й привернув до себе увагу успішних продюсерів і меценатів. За чотири роки сцена Національного відбору відкрила широкому загалу чимало нових імен і дала успішний старт молодим артистам. Минулого року СТБ і UA: Суспільне мовлення ухвалили рішення про продовження меморандуму ще на три роки — до 2021 включно.