Спецпроєкт UA: ЗАКАРПАТТЯ: вірші Шевченка різними мовами, ілюстровані пісочною анімацією

Спецпроєкт UA: ЗАКАРПАТТЯ: вірші Шевченка різними мовами, ілюстровані пісочною анімацією

10 бер. 2020

Команда UA: ЗАКАРПАТТЯ підготувала до Шевченківських днів спецпроєкт для телевізійної та цифрової платформ мовника. Журналісти редакції регіонального контенту з тематики національних меншин записали вірші Тараса Шевченка чотирма мовами. Ілюстрацією до поезії стала пісочна анімація, яку створила художниця Оксана Мергут.

«Ми вирішили не лише дати змогу глядачам почути поезію Тараса Шевченка різними мовами, а й поєднати це із цікавим сучасним трендом — анімацією з піску. Шевченко був багатогранною особистістю. Цим спецпроєктом хочемо це підкреслити. Крім того, пісочне мистецтво має дуже органічний вигляд у кадрі. Я дякую всій команді, яка працювала над відеороликами, за можливість прочитати й побачити Шевченка по-новому. У майбутньому ми плануємо частіше робити спецпроєкти мовами національних меншин, зокрема для наших цифрових платформ», — прокоментував продюсер UA: ЗАКАРПАТТЯ Євген Тичина

З музичним оформленням відеороликів допоміг Заслужений академічний Закарпатський народний хор у супроводі оркестру.

«Ми прагнули показати Шевченка по-новому, — розповідає авторка ідеї спецпроєкту, редакторка регіонального контенту з тематики національних меншин Суспільного Яна Касарда-Микита. — З художницею Оксаною Мергут спробували візуалізувати сучасну Україну — із воєнними діями на сході, але водночас країну, яка процвітає, про яку все життя мріяв Кобзар. Загалом отримали п’ять годин чорнового відео, із яким потім працювали редактори UA: ЗАКАРПАТТЯ».

Шефредактор проєктів угорською Габор Феєр декламував рядки з поеми «Сон».

Шефредакторка програм німецькою на UA: ЗАКАРПАТТЯ Олена Дей зачитала уривок із вірша «Думи мої, думи мої». 

Шефредакторка програм румунською Жоржета Марина-Толомбасова зачитала уривок із поеми «Княжна».

Редакторка UA: ЗАКАРПАТТЯ Каміла Кривка декламувала рядки з поезії Тараса Шевченка словацькою мовою.

Нагадаємо, 9 березня минуло 206 років від дня народження Тараса Шевченка. Сьогодні, 10 березня, — 159-та річниця смерті поета.

Ще одним проєктом, у якому нещодавно взяла участь команда UA: ЗАКАРПАТТЯ, стали відеоролики до Міжнародного дня рідної мови «Зрозумій свого сусіда».

Загалом у штаті UA: ЗАКАРПАТТЯ журналісти редакції регіонального контенту з тематики національних меншин створюють проєкти шістьма мовами. У своїй діяльності команда Суспільного мовника керується Концепцією мовлення з тематики національних меншин Національної суспільної телерадіокомпанії України.