Як UA: ЗАКАРПАТТЯ створює програму для словацької спільноти: зйомки для проєкту Ukraїner

Як UA: ЗАКАРПАТТЯ створює програму для словацької спільноти: зйомки для проєкту Ukraїner

31 сер. 2020

Команда проєкту Ukraїner показала, як UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограму «Словацькі погляди» для словацької національної спільноти і про них. Зйомки у редакції відбулися наприкінці червня в межах роботи над відео про життя етнічних словаків на Закарпатті із циклу історій про національні спільноти в Україні.

Редакторка проєктів словацькою мовою Суспільного Закарпаття Габріелла Бровді розповідає, що це стало цікавим досвідом для команди. Журналісти Ukraїner відзняли підготовку програми «Словацькі погляди»: зустріч та інтерв’ю з героїнею історії, процес монтажу та пошуку архівних матеріалів для сюжетів. Проєкт виходить щочетверга о 20:00 на UA: ЗАКАРПАТТЯ

«Для мене особисто було трішки незвично опинитися в ролі респондента та пережити емоції, які, зазвичай, переживають герої наших історій, — згадує Габріелла Бровді. — Проте наші журналістські звички, навіть і в цій ситуації, нам не дали спокою. Отож, і ми ставили колегам з Ukraїner купу запитань про організацію та процес їхньої роботи».

Суспільне Закарпаття, крім словацької, виготовляє проєкти ще п’ятьма мовами національних спільнот краю. 

«Це проєкти для етнічних спільнот і про них. Намагаємося показати глядачам реальне життя, проблеми і потреби таких людей на Закарпатті. І зробити це чесно та якісно, запитавши безпосередньо етнічних словаків, угорців чи ромів, зробивши їх героями наших проєктів. Хочемо, щоб Суспільне було майданчиком для озвучення та обговорення потреб національних спільнот, а також — пошуку рішень», — каже продюсер Закарпатської філії Суспільного Євген Тичина. 

Нагадаємо, для команд Суспільного з Ужгорода, Одеси й Чернівців провели онлайн-навчання з режисерської та редакторської сценарної майстерності. Тренінг організували Академія суспільного мовлення та Координаційний центр мовлення національних меншин на Суспільному.

Більше про словацьку спільноту на Закарпатті можна прочитати тут.