Телеканал UA: ЗАКАРПАТТЯ покаже проєкт «Задача із зірочкою»

Телеканал UA: ЗАКАРПАТТЯ покаже проєкт «Задача із зірочкою»

4 гру. 2020

З 8 по 24 грудня на регіональних каналах Суспільного, зокрема і на UA: ЗАКАРПАТТЯ, вийде проєкт від Доступно.UA — «Задача із зірочкою». Це історії про змінотворців у напрямку інклюзивності, героями яких стали 14 людей з різних регіонів України. Назва проєкту — відсилання до знайомих усім ще зі школи завдань, найскладніші з яких позначалися зірочкою. 

Проєкт був створений у рамках Форуму інклюзивності, інформаційним партнером якого є Суспільний мовник.  

Уже четвертий рік поспіль наприкінці листопада відбувається Форум інклюзивності від Доступно.UA — подія, спрямована на створення доступного для всіх простору. Про Форум інклюзивності та проєкт «Задача із зірочкою» у своєму коментарі розповів Дмитро Щебетюк — громадський діяч, засновник громадської організації Доступно.UA.

«Такі проєкти, як Форум інклюзивності (відеолекції та проєкт про змінотворців “Задача із зірочкою”), по-перше, нормалізують людей з інвалідністю, роблять їх видимими, реальними, живими. Ми не маніпулюємо цією темою, не хочемо викликати жалість або навпаки героїзувати те, як люди з інвалідністю долають щоденні труднощі. По-друге, ці проєкти розвінчують міфи про людей з інвалідністю і таким чином прокачують свідомість суспільства. Відео дають нам можливість поширити ці ідеї на більшу аудиторію, говорити візуальною мовою, транслювати меседжі на молоде покоління. Ми популярно розповідаємо й показуємо, як варто спілкуватися, звертатися, допомагати, взаємодіяти, розуміти людей на візках, незрячих, дітей з комплексними порушеннями здоров’я, глухих та інших категорій, які належать до маломобільних груп населення. 

Проблематика цієї теми досить глибока: це і нерозуміння суспільства, нерозуміння бізнесу вигоди від інклюзії, дискримінація людей з інвалідністю, недовіра громадських організацій та їхня незібраність. Є багато активістів й активних людей з інвалідністю, які поширюють тему інклюзії, але вони часто не знають один про одного і про напрацювання інших. А Форум дає можливість об’єднати всіх людей, які хочуть змін у доступності та інклюзивності й випрацювати механізм спільної взаємодії для них», — прокоментував Дмитро Щебетюк.

Для всіх охочих ініціатива Доступно.UA запустила своєрідний флешмоб, який має назву «День досвіду». Його учасники на власному досвіді можуть оцінити, наскільки пристосована наша інфраструктура до людей з інвалідністю.

Нагадаємо, з 1 грудня стартував конкурсний відбір проєктів журналістських розслідувань «Створюй із Суспільним. Розслідування» для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. Заявки прийматимуть до 21 грудня.