Як змінився Суспільний мовник за 4 роки?

Як змінився Суспільний мовник за 4 роки?

19 січ. 2021

Сьогодні виповнюється 4 роки з дня реєстрації Суспільного мовника — Національної суспільної телерадіокомпанії України. Що змінилося за ці роки? Ми позбулися джинси і стабільно у топі ЗМІ за дотриманням журналістських стандартів. Усі регіональні філії отримали логотипи з UA:, що засвідчило остаточний перехід від державного мовлення до Суспільного. Суспільне радіо масштабно збільшило FM-мережу і мовить онлайн у власному додатку. Запущено сайти новин і культури.

Та як UA: Суспільне мовлення змінилося в очах глядачів і слухачів? За підтримки незмінних партнерів — ЄС і Ради Європи, Швеції та Internews — було проведене комплексне дослідження* стратегічних показників розвитку Суспільного. Незабаром ми окремо розповімо детально про результати цього дослідження. Сьогодні ж ділимося даними, що стосуються стратегічних завдань Суспільного мовника.

1. Близько 60% респондентів довіряють новинам на телеканалах, радіостанціях і сайтах Суспільного — це найбільша довіра до новин серед інформаційних медіа України.

2. Суттєво краще, ніж комерційні медіа, показує правдиву картинку реальності (+29%) та надає об’єктивну інформацію (+18%).

3. Розвиває українську культуру, посилює національну ідентичність та єдність суспільства.

4. Суспільний мовник сприяє національній, культурній і релігійній толерантності.

Читайте також: У 2020 році Суспільне радіо запустило 81 нову частоту

5. Сприяє достатній обізнаності у справах держави, регіону, громади, допомагає подолати фрагментації суспільства.

6. Зростає частка тих, хто знає, чим Суспільне відрізняється від державних і комерційних каналів.

7. Удвічі зросла частка тих, хто готовий платити за контент від Суспільного.

8. Майже 80% респондентів знають телеканал UA: ПЕРШИЙ і 44% — UA: КУЛЬТУРУ і регіональний телеканал Суспільного.

9. Близько третини активних слухачів відповіли, що чули радіостанції Суспільного за останній місяць. (Цей показник скоріше відображає рівень впізнаваності, ніж споживання. Наприклад, у радіо «Ера» високий показник, хоч цієї радіостанції вже не існує).

10. Додатково до кількісних опитувань UA: ПЕРШИЙ оцінений фокус-групами як найбільш незаангажований та неолігархічний канал. Крім того, опитані характеризують канал як достовірний та надійний серед інформаційних каналів.

Тож Суспільний мовник України розвивається та крок за кроком виборює довіру населення. 

Читайте також: Досягнення, виклики та найкращі матеріали — команда регіонального мовлення Суспільного підбила підсумки року

Сьогодні хочемо ще раз нагадати собі, всім нашим глядачам і слухачам мету, яку перед собою ставимо: ми мріємо побудувати медіа, якому довіряють українці. Без преференцій політикам та олігархам. Без «жовтухи», «чорнухи», без маніпуляцій і спроб приховати правду за складними термінами. Ми хочемо, аби журналістські стандарти були не просто словами, а стали дієвими правилами. Ми віримо, що демократія неможлива без доступу до чесної та неупередженої інформації.

Ми мріємо про країну, в якій громадяни мають реальні права та свободи, а Суспільне — захищає їх.

МІСІЯ СУСПІЛЬНОГО:

«Захищати свободи в Україні. Надавати суспільству достовірну та збалансовану інформацію про Україну та світ, налагоджувати громадський діалог задля зміцнення суспільної довіри, розвитку громадянської відповідальності, української мови та культури, особистості та українського народу»

* Методологія дослідження: