9 найцікавіших історій Суспільного про представників нацменшин. Три з них — від команди UA: ЗАКАРПАТТЯ

9 найцікавіших історій Суспільного про представників нацменшин. Три з них — від команди UA: ЗАКАРПАТТЯ

20 тра. 2021

Дев’ять історій про представників національних спільнот та корінних народів України на фейсбук-сторінках Суспільного зібрали понад 7 мільйонів переглядів — понад 500 тисяч переглядів кожен сюжет.

Над створенням програм працювали Координаційний центр мовлення національних меншин на Суспільному та команди регіональних редакцій з тематики нацменшин UA: Суспільне мовлення у Чернівцях, Одесі та Закарпатті. До створення відео для Фейсбуку долучались діджитал-команди.

Подаємо топ відео, починаючи з найбільш популярного.

  1.  «Марін Гуралюк — дизайнер румунського походження, сукні якого носять в різних країнах світу»

Марін Гуралюк — етнічний румун, який разом з дружиною створив бренд весільних суконь. 

Їхні вбрання носять за кордоном, а шиють їх на Буковині. Для проєкту Суспільного «Відтінки України» вони створили сукню із румунською вишивкою.

Редакторка епізоду: Євгенія Гайфер.

Кількість переглядів: 1 687 000.

Повне відео — за посиланням.

Випуск потрапив до шорт-листа премії «Честь професії». Відзначений у номінації «Найкраще інтерв’ю в локальному медіа».

  1. Історія Моніки. Анонс фільму Суспільного про ромську молодь «Невидима правда»

Історія Моніки схожа на казку зі щасливим фіналом. Дівчина з бідної ромської сім’ї, якій довелось пережити злидні та дискримінацію, змогла добре закінчити школу, вступити до коледжу і влаштуватися на роботу. Своїм прикладом Моніка руйнує усі стереотипи про ромів. Про шлях дівчини до омріяного життя — дивіться у документальному фільмі «Невидима правда». 

Сценаристка фільму: Олена Кривенко.

Кількість переглядів: 1 200 000.

Повне відео — за посиланням.

  1. Історія Анжеліки. Анонс фільму Суспільного про ромську молодь «Невидима правда» 

Фільм про 13-річну Анжеліку, яка виховується у великій ромській родині, продовжує збирати глядацьку аудиторію. Стрічка знайомить з історією дівчинки, кожен день якої розписаний похвилинно: вона допомагає мамі по господарству, доглядає за молодшими братами й ходить до школи, де вже встигла опанувати українську мову. А ще у дівчинки є заповітна мрія.

Родина цієї дитини примножується завдяки глядацькій аудиторії з усієї України, яка співпереживає долі юної ромки Анжеліки.

Сценаристка фільму: Олена Кривенко.

Кількість переглядів: 1 090 000.

Повне відео — за посиланням

  1. «Ілля Златов — художник, який відновлює болгарські традиції»

Випуск із циклу проєкту «Відтінки України» від UA: ОДЕСА про болгарина Іллю Златова із села Кулевча, що на Одещині. Останні 17 років він розмальовує гарбузи. Виготовлення «картунків» — це родинна справа. У відео — про те, як художник радіє життю, відтворюючи болгарські традиції предків.

Редакторка епізоду: Лейла Церковнюк.

Кількість переглядів: 842 900.

Повне відео — за посиланням.

  1. «Михайло Лаврюк — художник-аматор з румунським корінням»

Михайло Лаврюк із Закарпаття пише картини, працює будівельником, хоч за спеціальністю — географ.

Художньої майстерності навчався самостійно. Займається нею у вільний від роботи час. Його творчий доробок налічує 45 картин. Герой програми з циклу «Відтінки України» готується організувати першу власну художню виставку.

Редакторка епізоду: Марина-Жоржета Толомбасова.

Кількість переглядів: 769 100.

Повне відео — за посиланням.

  1. «Угорська родина Кокаш ділиться секретом випікання пасок» 

Угорська родина Кокаш із села Пийтерфолво, що на Закарпатті, спекла 7 пасок до Великодня, який цього року римокатолики відзначали 4 квітня. Паски за родинним рецептом замішували чоловіки.

Сюжет відзнято у межах програми «Смачної паски!».

Кількість переглядів: 624 900.

Повне відео — за посиланням.

  1. «Столяр з душею музиканта. Історія Віктора Колчара, німця за походженням»

У закарпатському гірському селі Усть-Чорна, заснованому понад 300 років тому австрійськими переселенцями, чи не кожен знає Віктора Колчара.

Попри пенсійний вік майстра, його день сповнений важливих справ, адже окрім виготовлення теслярських  виробів на замовлення, значну частину його часу займають заняття з учасниками дитячого шкільного духового оркестру та уроки музики з сусідськими дітьми.

Редакторка епізоду: Олена Дей.

Кількість переглядів: 612 000.

Повне відео — за посиланням.

  1. «Зіновія Ватаман ділиться секретом приготування традиційного молдавського десерту»

Буковинка Зіновія Ватаман та її онука готують традиційний молдавський десерт — «Чорну бабку». Її залишають у печі на три години. Там вона набуває насиченого коричневого кольору. Випічку ріжуть на шматочки та подають до великоднього столу.

Сюжет про смаколики з давньою історією і традиціями створено у межах проєкту «Смачної паски!».

Кількість переглядів: 539 900.

Повне відео — за посиланням.

         9. «Інна Корсунська вишиває бісером єврейські мотиви» 

Інна Корсунська — вишивальниця бісером, яка втілює у своїх картинах єврейські мотиви. Завдяки цьому захопленню вона зберігає культуру народу та пам’ять про родичів — в’язнів гетто.

Зараз вона з сотнями людей створює картину Храму Соломона. Героїня проєкту  «Відтінки України»  намагається жити активно та має незвичне для пенсіонерки хобі — вона танцює танго. Не має бажання переїжджати з Одеси, як зробили більшість її родичів, та продовжує жити у типовому одеському дворику вже близько півстоліття.

Редакторка епізоду: Лейла Церковнюк.

Кількість переглядів: 517 800.

Повне відео — за посиланням.

Згадані проєкти, створені Координаційним центром мовлення національних меншин на Суспільному та командами регіональних редакцій з тематики нацменшин: 

  • «Відтінки України» — проєкт, що розкриє глядачам Суспільного мультикультурність країни, різноманіття цінностей та унікальні таланти людей, які мешкають у різних куточках України. Герої говорять й українською, і мовою своєї національної спільноти, зберігають традиції своїх родин та поважають тутешні звичаї.

  • «Смачної паски!» — спецпроєкт про великодню випічку національних спільнот та корінних народів, які живуть в Україні. Це розповіді про святкові традиції цих етносів, відеорецепти їхніх святкових солодощів та лайфхаки від господинь. 

  • Документальний фільм «Невидима правда» — це три різні історії життєвих прагнень ромської молоді з різних соціальних прошарків.

Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного у центральному офісі в Києві забезпечує інформаційні права нацспільнот та корінних народів України. Завданнями Центру є сприяти збереженню та використанню мов нацменшин, знайомити соціум з їхніми культурами, а також створювати, розвивати й поширювати контент про національні спільноти та корінні народи.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.