На Закарпатті відсутні бланки для лікарняних

19:52, 23 вер. 2019
 
На Закарпатті відсутні бланки для лікарняних

Лист про відсутність лікарняних бланків на Закарпатті направили до Міністерства Охорони здоров’я. Про це сказала начальниця управління лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Ольга Чемет. За її словами, більше місяця в області не видають лікарняні листи через відсутність бланків.

Ужгородка Наталія Штефко захворіла на  цих  вихідних. Для того, щоб оформити лікарняний лист звернулася до лікаря  сімейної амбулаторії № 4.

НАТАЛІЯ ШТЕФКО, пацієнтка

- Така ситуація, мені от якраз показують бланк, який не відповідає стандартам нашої медицини, в плані того, що цей бланк він буде оплачуватися. я не знаю, як це відреагує моє керівництво, тому що це не є як би офіційна така довідка, яка буде сплачувати мій лікарняний.

За словами лікарки сімейної медицини амбулаторії № 4 Марина Горзов, довідку, про те що людина знаходилася на лікарняному зараз видають ось на такому бланку.

МАРИНА ГОРЗОВ, лікарка сімейної медицини ужгородської амбулаторії № 4

- Вона не того кольору, по-перше, по-друге, нема де, заповняти у відділах кадрів, страховий стаж роботи, та інші які вони там мають графи. але вони в нас офіційно зареєстровані у спеціальному журналі видачі довідок, на даний час ці довідки вони лише є виправденням для пацієнтів, що вони були хворі, що вони не просто прогулювали роботу.

Довідка, яку наразі видають замість лікарняного листа, оплачуватись не буде, каже начальниця відділу перевірки обґрунтованості видачі листів непрацездатності на Закарпатті Любов Патлякевич.

ЛЮБОВ ПАТЛЯКЕВИЧ, начальниця відділу перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності на Закарпатті

- Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є тільки листок непрацездатності. в області будуть забезпечені заклади охорони здоров’я бланками листків непрацездатності, і незалежно від того, коли вона буде видана, коли вона буде обміняна, цей листок непрацездатності, буде оплачений за рахунок фонду соціального страхування. в терміні 10 днів має відшкодувати.

Через відсутність бланків на Закарпатті більше місяця не видають лікарняні листи.

ОЛЬГА ЧЕМЕТ, начальниця управління лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я закарпатської ОДА

- Відповідно до тих довідок, які є на руках у пацієнта, він зможе його обміняти в закладі охорони здоров’я, де вона була йому видана, через відповідну процедуру, що буде юридично обґрунтовано, що вона буде обміняна на повноцінний лікарняний лист.

За словами Ольги Чемет, після того як з’являться лікарняні листи, медпрацівники закладів телефонуватимуть пацієнтам, щоб зробити заміну довідки на лікарняний лист.