Майже 80 % пайовиків Баранинської громади мають державне право власності на землі сільради

21:48, 18 лис. 2019
 
Майже 80 % пайовиків Баранинської громади мають державне право власності на землі сільради

Майже 80 відсотків пайовиків Баранинської громади мають державне право власності на землі сільської ради. Про це повідомив керівник відділу земельних відносин Ігор Барчан.

Нагадуємо, 13 листопада законопроєкт щодо запровадження ринку землі в першому читАнні підтримали 240 народних депутатів. Із них четверо закарпатських мажоритарників: Валерій Лунченко, Михайло Лаба, Василь Петьовка та Роберт Горват. Владислав Поляк утримався, Віктор Балога проголосував проти.

С. БАРАНИНЦІ

Ми приїхали до Баранинської ОТГ, аби дізнатися, що станеться з її сільськогосподарськими землями у разі ухвалення цього законопроекту в другому читанні.

С. ДОВГЕ ПОЛЕ

Віктор Карабін з села Довге Поле займається фермерським господарством 16 років. Чоловік обробляє 200 гектарів землі, з яких 197 орендує, а 3 гектари – це сімейні паї. На полях працює родина та чотири наймані працівники. Вирощують зернові, картоплю, кукурудзу, сою та гречку.

ВІКТОР КАРАБІН, голова фермерського господарства

- Ми розраховуємося самою продукцією. Розмір складає від 500 до 700 кг із одного гектара. Чи зможу я на сьогодні купити всі 200 гектарів? Ні, не зможу. Інвестор прийде мені гроші принесе. Мені не потрібні гроші. Мені дайте техніку, витратні матеріали, дайте мені насіння. За роботу. Ми то зробили. І все.

С. БАРАНИНЦІ

Загалом територія Баранинської сільської ради має понад 12 тисяч гектарів. Шість із половиною – це землі сільськогосподарського призначення, з яких 2 тисячі гектарів – паї. Майже 80 відсотків пайовиків оформили державне право власності на ці землі, каже керівник відділу земельних відносин Ігор Барчан.

ІГОР БАРЧАН, начальник відділу земельних відносин Баранинської сільради

- Сьогодні розпорядження землями – це виключно можливість людини здати в оренду. Так, я розумію, можливо, це буде і краще. Людина може здати, може продати. А от питання як це вплине на фермерів? Більшість фермерів трохи не задоволені цим питанням, бо вони розуміють, що це може вплинути на вартість земельної ділянки, на оренду, яку вони платять. Багато говорять, що навряд чи вони будуть конкурентноспроможними з компаніями, які прийдуть в Баранинську сільську раду.

Ігор Барчан розповідає: досі жоден інвестор не звертався до Баранинської сільської ради з пропозицією орендувати землі.