Акцію та ходу до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом влаштували в Ужгороді

18:48, 29 лис. 2019
 
Акцію та ходу до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом влаштували в Ужгороді

Акцію та ходу до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом влаштували сьогодні в Ужгороді. На заході волонтери роздавали буклети про профілактику хвороби, дарували перехожим троянди, як символ солідарності з ВІЛ-інфікованими та хворими на СНІД.

Більше 20-ти років тому ужгородець Валентин дізнався про те, що ВІЛ-інфікований.

ВАЛЕНТИН, віл-інфікований

- Я вживав  наркотики. потім дізнався, про те, що віл-інфікований, одразу переосмислив своє життя. Я почав цінувати його. Я тепер постійно приймаю ліки для віл-інфікованих  

Близько семисот ВІЛ-інфікованих закарпатців   перебувають на обліку,  з-поміж них - понад триста  - хворі на СНІД, розповіла лікарка центру з профілактики боротьби зі СНІДОМ Наталія Гудюк.

НАТАЛІЯ ГУДЮК, лікарка-епідеміологиня центру з профілактики боротьби зі СНІДом

- Закарпатська область традиційно є найменшим ураженим епідемією регіоном України. В нашому регіоні превалює статевий гетеросексуальний шлях інфікування і ключовою групою ризику є трудові мігранти та їх постійні статеві партнери. В цьому році епідситуація залишається на рівні попередніх двох років, можемо говорити про деяку стабілізацію епідпроцесу. Але люди реєструються щороку 100-150 нових випадків у нас є.

До Дня боротьби зі СНІДОМ в Ужгороді на Театральній площі провели акцію.

ТЕТЯНА МАРКОВИЧ, лікарка-методистка обласного центру здоров’я

- Сьогодні проводимо акцію сумісно обласний центр здоров’я,  центр боротьби зі СНІДом, і червоний хрест, і завжди ми разом, завжди ми спілкуємося з людьми, роздаємо матеріали, в яких можна прочитати основні ризики, де можна обстежитися.

Також до дня боротьби зі СНІДом в Ужгороді провели ходу. Учасники вирушили від коледжу культури і мистецтв, пройшлися   вулицями Минайською, Грушевського, до бібліотеки на 8–го Березня. Зустрічним роздавали квіти та інформаційні  буклети.

ЯРОСЛАВ СОКАЧ, організатор

- Основна мета даного заходу це привернути увагу суспільства і  нагадати всім, що дана проблема, стосується кожного з нас. Першу частину ми вже пройшли це була в нас вулична робота. Серед мешканців міста. була розповсюджена соціальна реклама та вручені квіти з символічною червоною стрічкою, яка є символом солідарності з віл-інфікованими та хворими на СНІД.

У бібліотеці студенти прослухали лекцію про профілактику ВІЛ-інфекції та СНІДу.

ВІКТОР НОВГРАДІ-ЛЕЦО, учасник

- Я про СНІД уже давно знаю, це хвороба, яка щоразу більше косить людей і цією ходою ми виразили протест цій хворобі, ми висказали свою думку щодо неї.

Тривали акція та хода до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в Ужгороді  дві години.