«Кримське питання» на Суспільне Ужгород: статус кримськотатарського народу й самовизначення на території півострова

«Кримське питання» на Суспільне Ужгород: статус кримськотатарського народу й самовизначення на території півострова

4 лис. 2022

5 листопада о 20:35 на Суспільне Ужгород та інших місцевих телеканалах Суспільного Мовлення* (о 20:00 на телеканалі Суспільне Крим) у токшоу «Кримське питання» ведуча проєкту Олеся Вакуленко поговорить з експертами про статус кримськотатарського народу в законодавстві України, як кримчани ідентифікують себе на території Кримського півострова, з якими викликами стикаються в окупації.

Вісім років тому Верховна Рада визнала кримськотатарський народ корінним народом України. Відповідну постанову «Про Заяву Верховної Ради України щодо гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави» парламент ухвалив 20 березня 2014 року. Цим документом Рада приєдналася до Декларації ООН про права корінних народів та гарантувала право кримськотатарського народу на самовизначення в межах Української Держави.

Читайте також: Межі толерантності в часи війни: цикл інтерв’ю з представниками нацспільнот та корінних народів

Як діють сьогодні ці зміни до закону? З якими викликами, пов’язаними зі статусом, стикаються кримчани в окупації, на території незалежної України та у світі? Про це йтиметься у розмові зі спікерами проєкту. Ними стануть:

  • Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу;
  • Юлія Тищенко, експертка Українського незалежного центру політичних досліджень;
  • Мартін-Олександр Кислий, кандидат історичних наук; 
  • Арсен Жумаділов, український й  кримськотатарський громадський і політичний діяч.

Дивіться онлайн «Кримське питання» на сайтах місцевих телеканалів Суспільного, а запис — на ютуб-каналі Суспільне Крим. 

Попередні випуски проєкту «Кримське питання» були про таке: 

Мета проєкту «Кримське питання», створеного регіональною командою Суспільного Мовлення — повернути Крим в інформаційну повістку України та світу. Вперше телеглядачі побачили його у лютому, проте через повномасштабне вторгнення проєкт довелося тимчасово призупинити. Над «Кримським питанням» працюють журналісти й редактори Суспільне Крим спільно із Суспільне Львів

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Суспільне Крим — офіційний сайт телеканалу Суспільного Мовлення Суспільне Крим, всеукраїнського супутникового телеканалу, який мовить 24/7.

Крім Суспільне Донбас.