Геноцид ромів: історії свідків воєнних злочинів — на Суспільному

Геноцид ромів: історії свідків воєнних злочинів — на Суспільному

2 сер. 2023

До Міжнародного дня пам’яті жертв нацистського геноциду ромів* Суспільне Мовлення підготувало документальні історії свідків, які пережили жорстокість нацистського геноциду. 

Для проєкту «Романо Джівіпен» Координаційного центру мовлення нацменшин Суспільного та всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» на місцевих каналах Суспільного поділилися спогадами про пережиті злочини геноциду роми Марія Сємак та Євгеній Лацко. Переглянути їхні історії можна на ютуб-каналі Суспільне Ужгород

«2 серпня — важлива та скорботна дата для ромів. У цей день ми вшановуємо пам’ять тих, хто загинув під час ромського геноциду 1944 року. Працюючи над програмою про жахливі події минулих років, було важко стримувати емоції, адже герої пам’ятають кожну деталь тих днів, ніби це було вчора. На жаль, повномасштабне вторгнення росії в Україну знову змусило їх переживати події свого дитинства – переховування та втеча з рідної землі. Я — ромка, і вважаю необхідним розповідати українцям про минуле і сьогодення ромського народу. Саме історія, яка б вона не була, радісна чи ні, ідентифікує нас, українських ромів», — переконана редакторка ромського напрямку Координаційного центру мовлення нацменшин Суспільного Сімона Нестеренко-Шатро.

Читайте також: Історії ромської молоді, захисників, очевидців злочинів нацистів та росії. Добірка від Суспільного

Марія Сємак — ромка за походженням, яка вже друге у своєму житті стала свідком воєнних злочинів та у свої 85 років була вимушена рятуватися від повномасштабної війни. 24 лютого 2022 року жінка зустріла у рідному Запоріжжі. Невдовзі вона покинула його заради своєї безпеки. Історія пані Марії — про силу духу та волю до життя, які допомагають віднайти надію навіть у найтемніші часи.

«Те, що було 50-60 років тому, — не забувається. Пам’ятаєш тих людей і діточок, ніби от зараз стоять перед тобою живими. Це залишиться на все життя, — поділилася спогадами Марія. — Моє найзаповітніше бажання зараз, щоб мої онуки та правнуки не знали війни. Хочу, щоб вони мали заможне й щасливе життя, завжди бачили чисте небо та мали бажання жити й творити». 

Геноцид ромського народу під час Другої світової війни і до сьогодні залишається однією з найменш вивчених сторінок історії. Щороку світ згадує цю трагедію: у ніч з 2 на 3 серпня 1944 року в нацистському таборі смерті Аушвіц було знищено понад 4 тисячі ромів. Раніше Суспільне розповідало ще дві історії про ромів, які пережили геноцид:

Нагадаємо, у проєкті «Романо Джівіпен» команда Координаційного центру мовлення нацменшин Суспільного без упереджень, стереотипів та прихованої «мови ворожнечі» розповідає про ромів, які прагнуть інтегруватись в українське суспільство. Цей проєкт дозволяє ромам відверто ділитися проблемами у галузі освіти, охорони здоров’я, працевлаштування та паспортизації. «Романо Джівіпен» виходить на місцевих каналах Суспільного Мовлення. «Романо Джівіпен» виходить на місцевих каналах Суспільного Мовлення щомісяця у суботу о 10:00 (наступний випуск 19 серпня). Історії з проєкту — на ютуб-каналі Суспільне Ужгород. 

Суспільне Мовлення — єдине медіа в Україні, яке регулярно виготовляє проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин. За 3 роки його команда виготовила понад 10 масштабних проєктів різних жанрів — документальні історії, тревел-шоу та репортажі. Разом із редакціями Суспільного в Ужгороді, Чернівцях та Одесі створює проєкти мовами нацспільнот: угорською, словацькою, ромською, німецькою, румунською, гагаузькою та болгарською. 

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

Оперативні та якісні новини від команди Суспільного в Ужгороді — на сайті Суспільне Новини. Підпишіться на наші соцмережі, що бути в курсі головних подій регіону:

Дивіться також:

*Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів встановлений Прокламацією Міжнародної ради пам’яті геноциду ромів 23 листопада 1996 року в Освенцимі лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид — Пам’ять — Надія». Відзначається щорічно — 2 серпня. В Україні Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів відзначається з 2004 року на державному рівні.