Суспільне Мовлення ініціює публічні дискусії у громадах та розбудовуватиме мережу кореспондентів

Суспільне Мовлення ініціює публічні дискусії у громадах та розбудовуватиме мережу кореспондентів

6 вер. 2023

В межах масштабного проєкту «Медіа мають значення — ініціатива з розвитку місцевого самоврядування та доброчесності» за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» команда Суспільного Мовлення розбудовуватиме гіперлокальну мережу в п’яти регіонах, ініціює серію публічних дискусій про життя й виклики України під час повномасштабної війни, створить програми про доступність, деокуповані громади та боротьбу з корупцією.

Три складові проєкту втілюватимуться до кінця 2023 року з метою розвивати середовище для успішної децентралізації та посилення згуртованості громад. 

«Цей проєкт є прикладом тривалої спільної роботи з партнерами одразу у декількох напрямах, які мають на меті підтримати незалежну журналістику на місцях і нагадати про продовження децентралізаційних процесів», — прокоментувала Марія Фрей, членкиня правління Суспільного, відповідальна за новини та регіональне мовлення.

Читайте також: «Ми знайдемо шляхи забезпечення роботи Суспільного» — Роксолана Підласа

Перша складова проєкту — розбудова мережі кореспондентів у громадах п’яти регіонів. У жовтні Суспільне Мовлення вирушить містами Рівненської, Черкаської, Одеської, Дніпропетровської та Полтавської областей, де запросить до співпраці мешканців тамтешніх громад. За результатами безоплатного навчання мультимедійної журналістики з-поміж активних мешканців буде обрано штатних кореспондентів Суспільного у громадах. 

«Ми вже маємо успішні приклади роботи гіперлокальних кореспондентів і бачимо, наскільки це важливо в нинішніх умовах. Розвиток мережі загалом дає багато переваг для населення, Суспільного та й самих кореспондентів. Ми отримуємо журналістів у віддалених громадах, які будуть мотивовані й зацікавлені працювати і створювати якісний контент. Кореспонденти можуть розвиватися у своїй громаді, а громада, відповідно, отримуватиме ще більше висвітлення проблем та унікальних історій», — каже Євгенія Гайфер, керівниця напряму проєкту із розбудови гіперлокальної мережі Суспільного.

Загалом, офлайн-зустрічі та інтерв’ю з мешканцями заплановані у 32 громадах п’яти регіонів. Розклад поїздок буде опубліковано згодом. 

Друга складова проєкту — громадські експертні дискусії з питань регіонального розвитку та місцевого самоврядування. 

Третя складова — виробництво соціально важливого контенту. Мистецькі конкурси на виробництво документального фільму про доступністьінформаційно-аналітичної програми про відновлення деокупованих громад, циклу експлейнерів та серії програм і подкастів про подолання корупції вже стартували. 

Нагадаємо, гіперлокальна мережа Суспільного Мовлення — це кореспонденти, які працюють у громадах України:

  • люди, які будують якісну журналістику в громадах: об’єктивну, збалансовану, незалежну — за стандартами;
  • автори інфоприводів та новин про свою громаду; 
  • команда медійників, де колеги — по всій країні.

Пілотними регіонами у проєкті розбудови мережі гіперлокальних кореспондентів у 2021-2022 роках стали Чернігівська, Харківська та Сумська області. Зокрема, кореспонденти Суспільного в Охтирці та Ямполі (Сумщина), а також Прилуках (Чернігівщина) упродовж усього повномасштабного вторгнення висвітлювати події та фіксували злочини російської армії у своїх та навколишніх громадах. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів і супутникові телеканали Суспільне Новини та Суспільне Крим. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.